Hårda klappar till de stora och till de små

Aftonbladets Ingalill Mosander har valt ut de bästa böckerna att ge till …

Ingalill Mosander har koll på årets bokutgivning.

Spänningssökaren

» Den som dödade helvetets änglar

Jan Guillou

Carl Hamilton, 67 och Erik Ponti, 77 startar en detektivbyrå för att upp kampen mot den organiserade brottsligheten. Guillou när han är som bäst.

 

» Kallmyren

Liza Marklund

Uppföljare till hyllade Polcirkeln . Nu är det Wiking Stormberg, polischef i Stenträsk, som drabbas av en katastrof.

 

» Skred

Sara Strömberg

Vera Bergström på Jämtlandsposten kastas in i en konflikt mellan ortsbefolkningen och entreprenörerna i Åre. Svindlande affärer, släktfejder och högklassig spänning. Utsedd till årets bästa deckare.

 

» Territoriet 

Olivier Norek

Hårdkokt, fransk thriller om knarksyndikat, upplopp och korruption på hög nivå. Författaren har varit polis i Paris. Kanske därför den känns så trovärdig.

 

» Havsörnens skrik

Karin Smirnoff

En gastkramande, norrländsk version av Millennium där Lisbeth Salanders trettonåriga brorsdotter Svala gör en triumfatorisk entré och stjäl nästan hela föreställningen.

 

» Skrivet i vattnet

John Ajvide Lindqvist

Jag blev totalt golvad av denna roliga, spännande, högaktuella thriller – en suverän variant av inspirationskällan Millennium. Nominerad till årets bästa deckare.

Litterära finsmakare

» Sinnenas tid

Annie Ernaux

Utan minsta skyddsnät beskriver hon en passion hon en gång upplevde med en gift man. Besattheten, smärtan, skammen. Det är modigt och obarmhärtigt klarsynt.

» Åh, William!

Elizabeth Strout

Hon är en av mina favoritförfattare och skildrar människors innersta känslor så att man tycker sig komma dem nära. Tredje boken om Lucy Barton.

» Bara en mor

Roy Jacobsen

Fjärde delen i hans hyllade serie om det hårda livet på en ö i havet. En storslagen berättelse om ljus och mörker, krig och fred i Norge.

Samhällsengagerade

» Girig-Sverige

Andreas Cervenka

Hisnande om hur Sverige blev det land i världen i vilket de ekonomiska skillnaderna ökar snabbast. Belönad med Stora journalistpriset och nominerad till Augustpriset.

» Onda nätters drömmar

Peter Englund

Han är en mästare på att levandegöra enskilda människor ur det förflutna. Boken fokuserar på november 1942 då världen stod och vägde mellan barbari och civilisation.

» Dagbok från akuten

Hanne Kjöller

En initierad rapport från vården skriven av en stridbar journalist som även är utbildad sjuksköterska. Borde vara obligatorisk läsning för alla politiker.

» Smärtans imperium

Patrick Radden Keefe

Enastående om den amerikanska dynastin Sackler som blev miljardärer på missbruk. De tjänade sina pengar på läkemedlet Oxycontin som orsakade opioidkatastrofen i USA. 

Biografiälskare

» Blir du ledsen om jag dör

Nicolas Lunabba

En fantastisk sannsaga om den inneboende kraft som kan finnas i varje människa om hon eller han får chansen att skapa sig ett annat liv.

» ”Jag har torkat nog många golv” – en biografi om Maja Ekelöf

Nina van der Brink

Briljant om en 52-årig städerska, tillika ensamstående fembarnsmamma, som vann en romanpristävling med ”Rapport från en skurhink”. Belönad med Augustpriset.

» Den udda kvinnan och staden

Vivian Gornick

Andra delen av hennes memoarer som New York Times utsåg till de bästa som skrivits under de senaste 50 åren. Vilken renässans vid 87 års ålder!

» Karl Gerhard: Estradör och provokatör

Kalle Lind

Fängslande om en gigant inom revykonsten på 1930- och 40-talen. Med elegans, kvickhet och civilkurage gisslade han politiker, kungligheter och kulturelit.

» Mitt stora vackra hat

Elisabeth Åsbrink

Imponerande tungviktare om 1800-tals författaren Victoria Benedictsson, vars dramatiska liv fortsätter att fascinera.

Bästa väninnan

» En familj som vår

Katherine Heiny

Varm, vänlig och väldigt rolig. Författaren har jämförts med Jane Austen och skildrar hur familjelivet kan gestalta sig om man struntar i konventionerna.

» Lektioner i kemi

Bonnie Garmus

Kvinnlig kemist tar jobb som tv-kock och gör stor succé. Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens.

» Skriva & älskar

Lily King

Romantisk, underhållande och hjärtskärande, skrivet på ett språk som är en ren njutning. En ung kvinna drömmer om att bli författare.

» Vända blad

Johanna Schreiber

Underhållande om livet i bokbranschen. Läckert paketerad med glamorösa releasefester, intriger på hög nivå och en egocentrerad, rolig personalstyrka.

Våra minsta

» Ingen fara

Henrik Wallnäs, Erik Svetoft

Sandlådeäventyr med två handlingskraftiga ungar som har total koll på läget. Tills något oväntat inträffar. Nominerad till Augustpriset. Från 1 år.

De lite större

» Vi gräver upp mormor!

Måns Garton, Johan Unghede

Sanslöst roligt om Putte och hans storasyster Malva som inte får gå på sin mormors begravning. Något de vägrar att stillatigande acceptera. 3-6 år.

» Såret 

Emma AdBåge

En flicka snubblar på skolgården och slår upp ett sår. Snart samlas alla elever runt henne och vill se såret. Lite ont gör det men uppmärksamheten känns bra. Nominerad till Augustpriset. Fr.7 år

» Frallan älskar läskigheter

Sara Ohlsson, Lisen Adbåge

Frallan är en kaxig liten tjej med gränslös energi. Nu ska hon få sova över i mormors växthus med två kompisar. För det finns ju inga spöken. Eller…? Från 6 år.

» Stora boken om Alfons Åberg

Gunilla Bergström

Böckerna om Alfons fyller 50 år och denna påkostade jubileumsutgåva innehåller fem böcker om honom i olika åldrar. Idealisk läsning över generationsgränserna.

» God jul, Lilla Lök

Frida Nilsson, Maria Nilsson Thore

Lilla Lök önskar sig två saker i julklapp: en cykel och en pappa. Jag ska inte avslöja hur det går mer än att berättelsen är oemotståndlig och går rakt in i hjärtat. Från 7 år.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln