Svennings invändning är tagen ur luften

Petter Larsson svarar om Europeiska unionen

REPLIK Med uppenbarligen överlägsna EU-kunskaper näpsar Olle Svenning bland andra mig i något för svensk press så udda som en recension av en recension.

Vänsterfederalism? Ha! Det reviret mutade jag in för 30 år sedan, try again boys.

Visst. Men hade det inte varit mer fruktbart om han kritiserat en text som faktiskt skrivits än en som han själv hittat på?

Svennings enda konkreta invändning är ju tagen ur luften: att jag skulle vända mig ”mot påståendet att EU (då EEC) från början var ett kolonialt projekt”. Jag ska gärna förära Hederslegionen åt den som hittar en sådan passage.

I övrigt verkar vi rätt överens, även om man inte kan vara säker, eftersom Svenning inte direkt lägger sig vinn om att förklara vad han menar: EU som det nya Ungern? Verkligen? Hur då?

Möjligen värderar han tyngre än jag betydelsen av EU:s underdånighet visavi USA för att förstå den svenska vänsters aversion. Det kan vara en generationsfråga.

Och kanske betraktar jag vändningen i den ekonomiska politiken mer optimistiskt?

Avsaknaden av kritik som går utöver nyanser slickar jag i mig som motvilligt beröm. Man jag drar också slutsatsen att min text mest fungerar som mästarens trampolin att själv få breda ut sig, eftersom ingen annan tydligen kan säga något om unionen som duger, hur ense man än är.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln