Så här borde svenska stjärnor bli intervjuade

Poddpatrullens Hanna Olsson om en intervjupodd av klass

Av: Hanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I tv-serien ”Succession” spelar Brian Cox hårdnackad patriark.

I podden ”Pop culture confidential” tar hans mjuka röst oss med bakom kulisserna.

Den råkalla värld där tv-serien ”Succession” utspelar sig är skapad av en joggare. En ljus människa.

Åt detta skrockar den skäggige skotska skådespelaren Brian Cox. Han spelar patriarken Logan Roy i dynastidramat om en mediefamilj inte helt olik Rupert Murdochs.

Foto: AP
Cox i ”Succession”.

I en timme bjuder stjärnan frikostigt på hur det går till bakom kulisserna, men berättar också om sin relation till karaktären.

Han gör det i podden ”Pop culture confidential” med amerikanskfödda och svenskbaserade tv-producenten Christina Jeurling Birro.
Hon har jobbat med tv-produktioner som ”Skavlan” och ”Sen kväll med Luuk” och podden ”Värvet international” och nämner gärna Stina Dabrowski som sin mentor.

I den egna podden ägnar Christina Jeurling Birro sig åt intervjuer med amerikanska film- och serieskapare och skådespelare.

Intervjun med Brian Cox är matig, insatt och respektfull. Ibland får jag vibbar av klassiska tv-programmet ”Inside the actors studio”. Så lugnt rör den sig framåt.

Men det är förstås även Brian Cox förtjänst att det blir ett djuplodande samtal om skådespeleri, hur mycket man ska lida, teaterkonst och metodskådespeleri enligt Stanislavskijs lära.

Brian Cox är en pragmatisk skådespelare. Det är ingen mening att lida mer än nödvändigt för att bli stjärnan, bättre att bara knega på (vilket förstås är lätt att säga när man är stjärnan).

Nu drömmer jag om en podd där svenska skådespelare intervjuas så här pretentiöst, vilken skatt det vore.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.