Vänstern borde gorma högt mot public service

SVT och SR skulle aldrig ha varit på Twitter

Sveriges Radio upphör att vara på Twitter.

Häromveckan kom nyheten att Twitter, med Elon Musk som vd, märkt public service-bolagen NPR och BBC som ”government-funded media”. NPR gick då ut med att sluta med Twitter och BBC protesterade. En vecka senare märkte Twitter också SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion som ”publicly funded-media”.

Christian Gillinger, ansvarig för sociala medier på Sveriges Radio, säger att det är en korrekt beskrivning. Men precis som NPR beslutade SR att de ska sluta med Twitter. ”Det har inget att göra med märkningen”, säger Gillinger. Vi säger väl så, Gillinger.

Det stora problemet här är inte Twitters märkning.

Jag skrattar åt att våra politiker varit så blinda inför den politiska förskjutningen. Eller, det är varken blindhet eller naivitet, det här är den nyliberala demokratins logik, punkt.


I februari spikade regeringen nya direktiv för Public service-utredningen inför nästa tillståndsperiod. I en intervju i P1 Kultur pratade kulturminister Parisa Liljestrand (M) om vikten av en välfungerande mediemarknad i Sverige, med ett ekosystem som har ett starkt oberoende public service men samtidigt består av fria kommersiella medier.

I intervjun säger hon att en viktig utgångspunkt i utformandet av de nya direktiven handlar om att titta på hur public service påverkar den kommersiella marknaden. Det vore naivt, säger hon, att säga att det som public service gör inte påverkar kommersiella medier.

Vad jag anser vara naivt är att inte se hur kommersiella medier, på den marknad de befinner sig, också påverkar public service.

Det ekosystem som regeringen säger att de vill åt finns inte, balansen är redan ur spel. De kommersiella medierna påverkar både public services utbud och de företag de använder sig av för att basunera ut sitt innehåll.


När Elon Musk i maj 2021 började processen med att köpa upp Twitter, var han snabb med att förklara att han skulle upphäva Donald Trumps permanenta avstängning. Han var lika tydlig med att han inte köpte Twitter på grund av pengar – utan för att han försöker hjälpa mänskligheten, vilken han älskar.

Floskler om mänsklighet, yttrandefrihet och allas rätt att få tala fritt hör till liberalismens retoriska magiska mantlar.

Det är komiskt att det här är den lekplats som våra politiker, myndigheter – inte minst polisen – och public service lallar runt på.


Som individer har vi alla gjorts beroende av privatägda företag. Vi är vandrande personifierade aktiefonder. Men det är också det vi blivit lovade: frigörelsen från beroendet av statliga verksamheter eftersom de, enligt högern, begränsar våra individuella val.

När dessa företag sedan påverkar det politiska landskapet, definierar och kritiserar statligt ägda medieföretag, är det inte bara vi som individer som är beroende av de bolagen, utan även statliga verksamheter. Vi hundar efter en global aktör med både ekonomisk och politisk makt.

Kritiken mot Twitter har på senare tid ofta handlat om att det allt mer börjat likna Flashback. Axel Andén skriver till exempel i Svenska Dagbladet att ”Inget medieföretag skulle få för sig att agera i eget namn på Flashback”, som en god anledning till varför SR nu avstår från Twitter.


För några dagar sedan skrev Expressen om att tidigare socialministern Annika Strandhäll (S), i en tweet gick ut med att hon kommer att dra ner på sin aktivitet. ”Trollaktivitet, ett allt sämre samtalsklimat och allt mer av vidriga kommentarer och rena falsarier om mig som person har underbyggt detta beslut”, skriver hon.

Visst. Men större än ett dåligt samtalsklimat och vidriga kommentarer är att folkvalda och statligt ägda företag använder sig av en plattform med så tydlig politisk agenda. Det är inte användarna som är det största problemet, utan inom vilken form och struktur högerpopulismen på Twitter kunnat odlas och frodas.

Det här är priset vi betalar. Nu sitter vi här med innehåll som regleras efter vd:n Elon Musks ekonomiska och politiska preferenser. Samma vd som för några dagar sedan i en tweet skrev: ”The BBC interview last week was exceptional in illustrating why you cannot rely on the media for truth.”


Jag önskar att vänstern höjde sina röster lika högt som högern gormat mot public service genom åren. För då har public service varit snabba som geparder att rätta sig i ledet efter högerns kritik, i sin ängslighet över att vara partiska.

För är det inte per definition partiskt att underkasta sig storföretaget Twitters välde?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.