Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Henrik, Henry

Det här borde vi lära oss av Donald Trump

Det är dags att sluta göra motstånd och i stället omfamna förändringen

Donald Trump under sitt nyårsfirande på Mar-a-Lago i Florida

Om ett par veckor blir Donald Trump president igen och ingenting kommer att bli som förr. Det är en viktig, central insikt som jag inte tror har trängt igenom till alla än: det är en ny tid vi lever i, den gamla är borta.

Jag trodde själv inte att Trump skulle vinna 2016 och när Biden vann valet i USA 2020 hoppades jag att Trump-åren i historiens backspegel skulle framstå som en tillfällig sinnesförvirring. Men i stället ser vi nu att det var valet av Biden som var undantaget, parentesen.

Det finns viktiga saker att lära sig av Donald Trumps framgångar, även för den som inte håller med om hans politik.

Det ena är att förändring är möjlig. Under de senaste 30 åren av marknadsliberal konsensus och politik, har budskapet varit att det inte går att störa kapitalet, institutionerna, den rådande maktordningen. Blygsamma förslag från vänster om saker som höjda skatter för de förmögnaste har dömts ut som orealistiska, utopiska. Allt har suttit fast, beskrivits som omöjligt. Liberaler och socialdemokrater har blivit försvarare av ett system som blivit alltmer ojämlikt, orättvist och utan egentligt folkligt stöd.

Enter Trump, som under sin första mandatperiod på kort tid lade om den amerikanska handelspolitiken på ett sätt som ingen trodde var möjligt.

Det går inte att vinna val genom att tala om faran med fascism

Jag håller inte med om Trumps politik, risken för ett globalt handelskrig med förödande konsekvenser för vanligt folk är just nu mycket stor. Men det är ett faktum att den  hyperglobaliserade världsekonomin har bidragit till att försvaga demokratin och driva fram dagens extrema ojämlikhet. Men mot detta fanns ingen stark, levande kritik från vänster.

Trump nominerar nu sina kompisar och meningsfränder till USA:s och därmed världens viktigaste jobb i en korrupt cirkusshow, han har hotat med att straffa och förfölja sina politiska fiender. Han säljer politiken till högstbjudande och hans sponsor Elon Musk försöker just nu skapa kaos även i Europa. Vår tid är mycket farlig,

I tidskriften The Atlantic skrev den bulgariske statsvetaren Ivan Krastev i veckan om vad liberaler behöver förstå om den nya tiden. Han pekade på valet i Polen, där den Trumpliknande högern besegrades i det senaste parlamentsvalet. Men de gjorde det inte med samma gamla politik som tidigare. Utan med en ny koalition och nya förslag. Det går inte att vinna val genom att tala om faran med fascism, för i vår tid har människor ingen levande, egenupplevd relation till ordet.

Här finns en öppning för vänstern, för den som orkar tänka nytt

Den tid vi är inne i har ett nytt språk, nya spelregler, nya makthavare och allianser. Man kan gilla det eller inte, men det är ett faktum att det nationella intresset är tillbaka i centrum av politiken. Samtidigt har den populistiska högern egentligen inga förslag på hur staten skulle kunna användas för att gynna folkflertalet, eftersom de i praktiken är så nära sammanlänkade med den ekonomiska makten. Här finns en öppning för vänstern, för den som orkar tänka nytt. Vad är alternativet till högerns auktoritära kulturkanon? Hur ser en skolpolitik ut som gynnar nationen, inte skolföretagens ägare?

Kanske borde vänstern – vilket min poddkollega Tone Schunnesson var inne på nyligen – gå fram med ett program om kraftigt sänkta skatter för låginkomsttagare och småföretagare, samtidigt som skatten höjs för de rikaste? Jag bara spånar här. Poängen är att nya förslag måste fram som inte bara är på marginalen.

Under Trumps första fyra år talades det mycket om ”motstånd”. Utmaningen är i själva verket, skriver Krastev, det motsatta. Den som vill vinna framtiden måste omfamna förändringen, gilla att det gamla faller, se möjligheterna i det.

Musikalens år
Musikalens år
1:09:41

Följ ämnen i artikeln