Kulturellt förfall när podd går före pop

All musik jag konsumerar sker iklädd lycra

Jag brukade vara en sån som, så att säga, hade koll på ny musik. Det var med fasa jag härom nyår konstaterade att den där listan som Spotify genererar åt en med årets mest lyssnade låtar, bestod uteslutande av min springlista. Det kulturella förfallet i min själ får Hesa Fredrik att ljuda. All musik jag konsumerar, sker iklädd lycra. Jag brukade även vara en sån som går på konsert – ofta. När pandemin tog slut drog jag den gamla valsen: När corona är över, då jävlar! 

Hur gick det?

Har fortfarande inte varit på en enda spelning. Eller jo. I somras gjorde jag ett desperat försök att reclaima min persona som musikälskare och åkte på festival i Barcelona. Det var kul. Men lyssnade jag på något nytt? Nä. Såg samma gamla band som för tio år sedan. 2022 lyssnar jag enbart på podd.

 

Förklaringen är att vi lever i podcastens tidevarv. Ingen pratar om musik längre. Folk snackar om vad någon Schulman sa i något avsnitt. De går på poddshowen ”Ursäkta live” och ser Johanna Nordström och Edvin Törnblom orera på Globen. Poddprofiler är de nya stjärnorna. Musik är gammelmedia. Och snart blir ovanstående show lördagsunderhållning på TV4. Tidens gång i dagens samhälle.

Jag har för övrigt försökt lyssna på ovanstående duo, men de är för ungdomliga för mig. Är ju trots allt närmare 40 än 30.

Hur som helst är jag bekymrad över poddars genomslag som underhållning. Måhända biter jag den hand som föder mig som poddtyckare, men jag är rädd för det kulturella tappet som sker när folk väljer true crime framför pop. Podd är helt enkelt väldigt lite sex, drugs & rock’n’roll. Och ingen subkultur kommer någonsin att födas genom en podcast.

Jag ska dock inte säga något. Mitt senaste kulturbesök var Flashback forevers liveshow … som var en otrolig skrattfest. Men jag känner ändå att vi alla bör se bortom podden för att finna förströelse this day and age. Jag förespråkar inget totalstopp, det hade ändå varit att ta till med överord på detta utrymme, men kvotera åtminstone in en låt, eller ett helt album mellan varven. Du är skyldig ditt kulturella förflutna detta.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.