Kultur

Ärligt om en sexkult förklädd till företag

I ”Escaping NXIVM” berättar en avhoppare med dåligt samvete

Av: 

Patrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I ”Escaping NXIVM” berättar avhopparen Sarah Edmundson om hur det var på insidan av företaget som också var en front för en sexkult.
I ”Escaping NXIVM” berättar avhopparen Sarah Edmundson om hur det var på insidan av företaget som också var en front för en sexkult.

KULTUR

Det finns få saker som lockar fram den där voyeuristiska känslan som berättelser om sekter. Framförallt när avhoppare ger sina råa, ofiltrerade vittnesmål. Den omedelbara tillgången till det dolda.

När CBC:s Josh Bloch i Escaping NXIVM träffar sin barndomsvän Sarah Edmundson har hon nyligen lämnat NXIVM. Det är ett pyramidspelsliknande företag som på ytan erbjuder självhjälpskurser men som i själva verket länge agerade front för en sexkult ledd av Keith Raniere, eller Vanguard som han kallar sig, anklagad för sexuella övergrepp, trafficking och utpressning.

Men det här är inte bara en berättelse om ett offer som i ett vilset sökande hamnade i klorna på en ondskefull sektledare. Sarah hade själv köpt hela utbildningen och ansåg sig bli hjälpt av den. Hon älskade det. NXIVM växte, deras kurser hade deltagare som företagsledaren Richard Branson och en rad framgångsrika skådespelare. Företagets upplägg var kritiserat i pressen men det fortsatte växa.

Med tiden blev Sarah själv en högt uppsatt person inom NXIVM och under sin tolv år inom företaget var hon en av sektens främste rekryterare.

I podden pratar hon öppet och ärligt och det är tydligt att hon fortfarande kämpar med sitt eget samvete runt de sakerna hon gjort. Liv hon potentiellt förstört. Hur hon själv blev slav åt en kvinna hon såg upp till, och hur hon själv med tiden skaffade sig egna slavar. Hur hon lät sig brännmärkas med Keith Ranieres initialer under rituella former.

Medlemmarna i NXIVM levde inte avskärmade från samhället, utan var till synes normala samhällsmedborgare med familjer som inte var en del av verksamheten. Men i mitten fanns en man med ett självutnämnt geni och uppenbart messiaskomplex. Istället för frälsning och evigt liv erbjöd den här profeten, som själv träffade Dalai Lama och tjänade massor av pengar, personlig utveckling och ekonomisk framgång. En slags kapitalistisk new age-Jesus på ytan men en brutal förövare bakom stängda dörrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Skräck, thriller och blodiga kriminalhistorier

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd

Keith Raniere

Brott