Vi har inte råd med välfärdskapitalismen

De enstaka skandalerna och tragedierna bildar ett mönster av systemfel

Det finns momentum i frågan att reglera välfärdssektorn nu, inte minst skolan, skriver Anna Andersson.

Här är några axplock från de senaste nyhetsveckorna.

DN rapporterade att gymnasieelever förra våren jämfört med fyra tidigare årskullar höjde sina slutbetyg ”avsevärt”, efter att man gått över till distansundervisning. Särskilt i matematik. Det förvånade Skolverkets utredare eftersom många vittnat om svårigheterna med undervisning på distans. Särskilt i matematik.

Mest höjdes betygen i friskolorna. Kanske är de bättre på distansundervisning, frågar DN:s reporter. ”Inte särskilt troligt”, svarar Skolverkets utredare. Rimligare är att då de nationella proven ställdes in på grund av smittan, blev det svårare för lärarna i friskolor att sätta betyg då de i lägre grad än i kommunala skolor är behöriga.

Sen har vi den fasansfulla nyheten om 5-åringen som försvann från ett HVB-hem i Hagfors och sen hittades drunknad. Pojken, som man visste krävde ständig passning, vandrade iväg från ett hem som fått upprepad kritik från IVO och tidigare anställda vid hemmet sa till SVT att de inte är förvånade att det hände. ”Det är en pengagruva. Det är inte vård det handlar om”, säger en av dem.

Sedan 2017 har boendet genererat 60 miljoner i vinst till sin ägarkoncern.

Och så då det rent kriminella upplägget med fusk med pcr-test, som Aftonbladet avslöjade. En påhittig vårdentreprenör erbjöd coronatester men struntade helt enkelt i att skicka dem på analys, utan gav bara ett intyg på att den testade var frisk. För en extra summa kunde man få ett reseintyg också. Det kan handla om så många som 100 000 tester. Samvetslösheten i det här upplägget under en dödlig pandemi går knappt att ta in – här, Ebba Busch, kan man tala om berått mod.

Högerns svar på problemen är alltid ”mer tillsyn” men några regleringar eller vinstbegränsningar vill de inte se

Det kan tyckas billigt att på det här sättet räkna upp misslyckanden, skandaler och tragedier kopplade till välfärdskapitalet men det är väldigt dyrköpta erfarenheter för såväl enskilda individer som för samhället. Ingen tycker såna här utfall är bra – utom möjligen skolkoncernerna, det är ju inte deras problem när blivande civilingenjörer och läkare inte klarar matten – men ändå har vi en riksdagsmajoritet som vill bevara systemet som sådant. Högerns svar på problemen är alltid ”mer tillsyn” (jag upprepar: HVB-hemmet i Hagfors hade fått återkommande kritik från IVO) men några regleringar eller vinstbegränsningar vill de inte se.

Regeringen har fallit, januariavtalet är skrotat och socialdemokraternas tankeförbud när det gäller regleringar av välfärdsvinster är lyft. Det finns ett momentum i frågan just nu, inte minst angående skolan då allt fler lärare, rektorer och annan skolpersonal via sociala medier engagerat sig mot marknadiseringen av deras uppdrag.

Om man från vänster vågar lägga skarpa förslag så skulle det skulle det kunna bli en rafflande match av en eventuell extra val-rörelse.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.