Mordet i idyllen bryter ner ett helt samhälle

Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” är ypperlig som tv-serie

Asta Kamma August som den unga Annie Raft och Alva Adermark som Mia Raft i ”Händelser vid vatten”.

Sol som lyser in genom glesa ladugårdsväggar. Ett lagom tunt vedträ in i kökets vedspis. Dansband på midsommarcampingen. Över alltsammans pilgrimsfalkens tjut.

Skildringen av svensk norrön landsbygd är både vacker och faktiskt djupt sensuell i den nya tv-serien Händelser vid vatten, som SVT sänder i sex delar, i regi av den ypperlige Mikael Marcimain. Och ja, det är långt mellan orden. Stundom anas det som delar Sverige i en allt hårdare konflikt mellan stad och land: skildringen av landsortens folk som ogina och fördomsfulla, stadens som naiva, hjälplösa. 

Det är dock inte den konflikten som är berättelsens hjärta, utan dels ett mordfall, dels människans plats i den natur hon kallar sin. Skogen avverkas, fiskar fiskas, getter mjölkas. Människan tar, för överlevnad eller för profit. Eller för nöjes skull.


Kerstin Ekmans roman sändes ganska nyligen (under pandemin 2020) som radioföljetong, inläst av Rolf Lassgård. Han har också har en av de mer bärande rollerna i tv-serien, som den äldre versionen av den sympatiske men orolige läkaren Birger Torbjörnsson. Övriga stora roller har i princip tilldelats familjen August, vi ser såväl Pernilla, Alba som Asta Kamma August – vilket får déjà vu-klockan att ringa in både Skarsgård och Olin-Hallström, men det är skådespeleriet som räknas. Kulturbarnsdebatten får vänta till en annan gång. 

Tv-seriens närhet till romanen varierar och så måste det förstås få vara. Tidshoppen är många mellan 1973 då mordet sker, och 1991, då säcken knyts samman. Tidens gång blir tydligare när skådespelare har bytts ut (dock inte riktigt alla). Varken 70-tal eller 90-tal är överdrivet tidstrogna vilket är härligt att se. Decennierna binds ihop av krigen – nyheter från Vietnam liksom nyheter från det sönderfallande Jugoslavien – och ett ständigt lyssnande på väderrapporter. En sävlighet i tillvaron, även om karaktärerna åldras respektive växer upp. Det är som stod vi alla stilla och stampade i en värld vars utveckling går i cirklar.


Hur ett samhälle och de mellanmänskliga relationerna bryts ner av ett mord i idyllen (både likt och olikt det verkliga mordfallet i Appojaure 1984, då två holländska turister knivmördades i sitt tält) bidrar med spänning, som en deckargåta men långt mer elaborerad. Är alla skyldiga? På något sätt. Små tillfälligheter skapar en ohygglig kedja av handlingar, sådana som kan tyckas rationella i stunden. 

Händelser vid vatten är en tv-serie som liksom sin romanförlaga är späckad med symbolik och associationer, ibland kryptiska och nästan uteslutande sådana som har med naturen att göra. Den spelar trots allt huvudrollen, både som skyddsvärd i 1970-talets bevarandekamp och som målet för en mänsklig längtan efter det verkliga. En längtan som nästan är det enda försonande draget hos kollektivet/sekten uppe i skogen, övertygande lett av Petrus (Magnus Krepper).

Händelser vid vatten är egentligen, liksom förlagan romanen, en ganska sorglig tv-serie. Men konstigt nog ändå med en positiv känsla – kanske är det de mäktiga skogarnas, de vackra höstlandskapens, de skira sommarnätternas förtjänst.


Första delen av ”Händelser vid vatten” läggs ut på SVT Play fredag 13 januari och sänds i SVT1 söndag 15 januari kl 21.00.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.