Bästa julklappsböckerna till både stora och små

Tips till spänningssökaren, finsmakaren och barnen

Ingalill Mosander har tipsen till alla läsare.

Böcker blev hårdvaluta under pandemin.

Och den är inte över än.

Men en bok är även rätt som julklapp – Aftonbladets Ingalill Mosander har vaskat fram guldkornen.

Spänningssökare

Fädernas missgärningar

Åsa Larsson

Albert Bonniers förlag

Rebecka Martinsson är tillbaka. Storslagen natur, briljanta personporträtt, mord, kärlek och hundar. Bättre än så här blir det inte. Utsedd till Årets bästa svenska deckare.

Mannen som dog två gånger

Richard Osman

Albert Bonniers förlag

Hejdlös uppföljare till lyckosamma föregångaren ”Torsdagsklubben”. En av de kvinnliga medlemmarna i den brottslösande klubben visar sig ha varit hårdför agent för MI6.

Polcirkeln

Liza Marklund

Piratförlaget

Ett superproffs återvänder till sina norrländska rötter. Första delen i en trilogi. Tidigt 1980-tal. Fem tonårsflickor träffas i en bokcirkel. 40 år senare hittas en mördad.

Den barmhärtige samariten

Cilla & Rolf Börjlind

Norstedts

Tom Stilton ligger på IVA med covid-19. Fanatiska vaccinmotståndare försöker stoppa vaccinleveranser. En rykande aktuell, gastkramande thriller.

Mordkonsulten

Elly Griffith

Modernista

Oavbrutet underhållande – en historia som hör hemma i den klassiska, brittiska deckartraditionen samtidigt som den är en elegant satir över hela bokbranschen.

Slukhål

Tove Alsterdal

Lind & co

Hon är enastående på att kombinera vardagsliv i inre Norrland med intensiva polisjakter efter en utstuderad seriemördare. Andra delen om polisen Eira Sjödin.

Litterära finsmakare

Hundparken

Sofi Oksanen

Albert Bonniers förlag

Rakknivsvass uppgörelse med rovdriften på kvinnors kroppar och babyfabriker i öster ut. En verksamhet som är omgärdad av tystnad och hemlighetsmakeri.

Stargate – en julberättelse

Ingvild H. Rishøi

Flo förlag

En tunn liten bok på 148 sidor med ett blytungt innehåll. Skildringen av två systrars försök att överleva julen är mästerlig, oundgänglig och djupt gripande.

Löpa varg

Kerstin Ekman

Albert Bonniers förlag

Vemodigt och insiktsfullt om en man som i slutet av sin levnad tvingas omvärdera det som varit viktigt för honom: jakten och naturen.

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

Klas Östergren

Polaris

Den perfekta klappen till såväl julälskare som motsatsen. Det är omöjligt att inte dras in i de olika universum han i sina noveller skildrar med svåröverträffad briljans.

Vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbetet

Heide Linde

Bazar förlag

Ännu en knivskarp, rolig skildring av krisande äktenskap i Norge. Varför lyckas just norska författare gång på gång producera bländande samtidsdramatik?

Shuggie Bain

Douglas Stuart

Albert Bonniers förlag

Oförglömligt om livet på botten i Thatchers Storbritannien. En liten pojke försöker rädda sin mamma ur ett djupt alkoholmissbruk. Belönad med Bookerpriset.

Biografiälskare

Jag skriver över ditt ansikte

Anna-Karin Palm

Albert Bonniers förlag

En rak och osentimental bok om hur Alzheimers sjukdom påverkat hennes mamma. Men det är även en berättelse om kärlek, ömhet och försoning.

Starka band

Vivian Gornik

Natur & kultur

Utsedd av New York Times till den bästa memoar som skrivits de senaste 50 åren. En utomordentlig beskrivning av ett komplicerat mor-dotterförhållande.

En livslång hemlighet

Gunilla Boëthius

Albert Bonniers förlag

Vid 73 års ålder får hon veta att den hon trodde var hennes pappa inte var det –istället är hon dotter till en finsk general. En rasande uppgörelse med modern som tog med sig sanningen i graven.

Jag ville skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen

Jesper Högström

Weyler

Lysande om författaren Tora Dahls tid som värdinna, hushållerska och ibland älskarinna åt en rad blivande, litterära giganter på 1930-talet. Högt skvallervärde.

Samhällsengagerade

Tills alla dör

Diamant Salihu

Mondial

Om man vill försöka förstå varför barndomsvänner kan skjuta ihjäl varandra ska man läsa denna oerhört starka skildring av gängkriget i Järvaområdet.

Bästa väninnan

Je m’appelle Agneta

Emma Hamberg

Piratförlaget

En hejdlös, inspirerande historia om en kvinna som lämnar ett jämngrått äktenskap och vuxna barn för att bli aupair i en by i Provence.

Historieslukare

Landet utanför: Sverige och kriget 1940-1942

Henrik Berggren

Norstedts

Andra delen i en triologi om Sverige under kriget. 1940-42 – Nazityskland ökar terrorn i Europa och Per Albin Hansson försöker hålla oss utanför. Nutidshistoria när den är som bäst.

Hälsofantaster

Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Anders Hansen

Bonnier fakta

Han är fenomenal på identifiera olika mänskliga tillstånd och hitta sätt att hantera dem. Som varför vi mår så dåligt när vi har det så bra.

För de minsta

När jag var stor och du var liten

Jujja Wieslander, Emma Adbåge

Rabén & Sjögren

Varför är jag inte med på bilden? undrar lillasyster. För du var inte född, säger storasyster. Men var var jag då? Bedårande om stora frågor som liv och död. Från 3 år.

Julegrisen

J.K.Rowling

Rabén & Sjögren

Om Jack, en liten pojke vars älskade gosedjur försvinner. Då sker ett mirakel: han får resa till en magisk värld där borttappade leksaker förvaras. Perfekt för högläsning. Från 5 år

Vart ska systrarna?

Bo R Holmberg, Katarina Strömgård

Rabén & Sjögren

Alma älskar sina storasystrar. Men hon får bara träffa dem varannan vecka eftersom de lever i en bonusfamilj. Oemotståndligt om syskonkärlek i vår tid. Från 4 år.

De lite större

Djurens rekordbok

Katharina Vestre, Linnéa Vestre

Lilla piratförlaget

Vilket djur är snabbast i världen? Vem äter mest? Och varför ska man vara rädd för den gula pilgrimsgrodan? Lärorikt uppslagsverk för nyfikna barn. Från 7 år.

Min storslagna död

Jenny Jägerfeld

Rabén & Sjögren

Sanslöst roligt om Sigge som vill hänga med coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan. Men då måste han rappa i deras hiphop-band i skolans julshow. Från 12 år.

Tonåringar

Jobbiga tjejer

Sara Ohlsson, Lisa Bjärbo, Johanna Lidbäck

Lilla piratförlaget

Spännande uppföljare till hyllade ”Fula tjejer”. Med perfekt tonträff skildras en kamp för rättvisa, respekt och jämställdhet. Utsedd till Årets bästa ungdomsdeckare.

Följ ämnen i artikeln