Älskad syster – och hjärntvättad sektmedlem

”American radical” berättar om radikalisering men känns halvfärdig

När Rosanne Boyland dör under stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, fattar hennes familj ingenting. Hon var en tillbakadragen kvinna som knappt brydde sig om politik. Hur hamnade hon i en folkrörelse med hängivna Trumpanhängare som marscherade mot kongressen?

Rosannes svåger kontaktar sin gamla barndomsvän, numera MSNBC-journalisten Ayman Mohyeldin som börjar gräva i fallet. Vad hände i Rosannes liv det sista halvåret som fick henne att vandra ut i internets snårigaste skrymslen och in i händerna på Qanon?

Av alla galna konspirationsteorier som florerar där ute så måste Qanon ändå vara en av de mer obegripliga. Kortfattat är det en tro på att mäktiga personer inom det demokratiska partiet, tillsammans med skådespelare, artister och övrig amerikansk ”elit” ingår i en hemlig pedofilring som pysslar med trafficking av barn – där bland andra Hillary Clinton är en framstående figur.

Att denna uppenbara galenskap fått så brett fäste är svårt att greppa. Och det är också det som gör podden American radical så fascinerande. Just eftersom den berättas ur det annorlunda perspektivet där huvudpersonen både är offret och förövaren – både den älskade systern och den hjärntvättade sektmedlemmen.

Vi lever i en tid där såväl ett krig som en valrörelse har den gemensamma nämnaren att information och informationsmotstånd är en bärande del av händelseutvecklingen. För att förstå mekanismerna bakom detta är American radical viktig samhällsupplysning. Kan man ta in hur människor kan frestas att tro på galna pedofilteorier kanske andra så att säga ”rimligare” konspirationer går att slå hål på.

Hur mycket jag än uppskattar ambitionen i American radical upplevs den dock som halvfärdig. När man börjar få klarhet i vissa spår, knyts säcken ihop utan att riktigt ha fyllts ut på ett tillfredsställande sätt. Känslan är att det fanns mer att gräva i här men att lusten sinade när svaren inte blev glasklara. Synd på ett så lovande hantverk. Dock ett starkt halvfärdigt sådant.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.