Får man skämta om Erdoğan och en get?

Utrikesministern tycks inte förstå att hans krypande påverkar normer också här hemma

För några år sedan utbröt en diplomatisk kris mellan Tyskland och Turkiet. Detta till följd av att den tyske komikern Jan Böhmermann i tv hade framfört en dikt som inte bara kritiserade Erdoğans brott mot mänskliga rättigheter, utan också antydde sexuella aktiviteter mellan den turkiske presidenten och en get. 

Erdoğan blev inte nöjd. Turkiet krävde att Tyskland skulle åtala Böhmermann och Angela Merkel gjorde ett uttalande där hon kritiserade hans ”medvetet sårande” dikt, en pinsamhet förbundskanslern sedan bad om ursäkt för. Tyskland hade vid den här tiden – hårresande nog – lagstiftning som förbjöd kritik av andra länders ledare och rättsprocessen mot Böhmermann hann hela vägen upp i Högsta domstolen innan den lades ner.

Lagen är nu avskaffad, till följd av affären. Men historien är ett bra exempel på hur Erdoğan systematiskt utnyttjar låtsad upprördhet för att få politiska vinster – konflikten med Tyskland inträffade precis när länderna förhandlade om att Turkiet skulle få betalt för att stänga gränsen för flyktingar till EU.

 

I Storbritannien utlyste tidningen The Spectator en poesitävling till stöd för Böhmerman. Tusentals personer skickade in bidrag, men vinnaren blev den dåvarande före detta borgmästaren av London, som snodde ihop en limerick:

”There was a young fellow from Ankara

who was a terrific wankerer.

Till he sowed his wild oats, 

with the help of a goat, 

but he didn’t even stop to thankera.”

”Om någon vill skämta om kärleken som blommar mellan den turkiske presidenten och en get, så ska han ha rätt att göra det, i alla europeiska länder inklusive Turkiet”, sade den före detta borgmästaren i en intervju. 

Jag trodde aldrig att jag skulle sakna Boris Johnson, men nu blev det så i alla fall. Och ja, jag vet att skämtet är grovt och osmakligt, men så är Erdoğan också en islamistisk despot. 

”Det finns saker som Turkiet vill ha som vi inte kan ge dem”, sade statsminister Ulf Kristersson nyligen, i vad som lät som en korrigering av utrikesminister Tobias Billströms pinsamma lögner och krypande. Sedan hängde aktivister en Erdoğan-docka upp och ner och självförnedringen tog ny fart. Billström kallade dockaktionen för en ”skenavrättning”, i något slags nytt pinsamhetsrekord. Och Erdoğan reagerade omedelbart efter att ursäkten formulerats. Dock kanske inte på det sätt den svenska regeringen hade hoppats. I stället meddelade den turkiske despoten att det tidigare kravet på att 73 personer ska utlämnas från Sverige till Turkiet nu höjs till 130 personer. 

Jag säger inte att det har med Erdoğans eventuella sexualvanor att göra, men i förhandlingar går han uppenbart inte att lita på.

 

Vad regeringen inte verkar förstå är att det de säger inte bara påverkar relationerna till Turkiet, utan också spelar roll här hemma. Om regeringen inte kan stå upp tydligt för svensk yttrandefrihet, så påverkar det normer och värderingar också i Sverige. Det försvagar oss, och just de fri- och de rättigheter som sades vara så viktiga att vi var tvungna att gå med i en militärallians för att försvara dem. 

Så frågan blir: Tycker Tobias Billström att man får skämta om att den turkiske presidenten har sex med en get? 

PS. Som illustration publicerar vi en faksimil av Charlie Hebdos omslag med Erdoğan från 2020, som Johanna Frändén skrev om i helgen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.