De högerextrema ligger före i klimatdebatten

Deras nya taktik är att ge sig på budbärarna, inte budskapet

När Greta Thunberg besökte klimatmötet i New York 2019 var det henne som person extremhöger angrep, inte det hon faktiskt sa, skriver Somar Al Naher.

För några år sen satt Joe Mulhall, forskningschef på brittiska Hope Not Hate, en motsvarighet till Expo, vid ett bord på en murrig pub i London. Med honom satt publicister och andra forskare, och de diskuterade framtida utmaningar för antifascister. När en i sällskapet säger: ”Jag tycker det är uppenbart att klimatkrisen är den stora utmaningen för oss”, började alla fnissa.

Visst, klimatet är viktigt men vad har det med antifascism att göra? Tänkte alla.
Men Mulhall insåg att han begått ett misstag. De högerextrema rörelserna hade sedan länge börjat utnyttja klimatfrågan. Och de antirasistiska organisationerna låg milsvitt efter.

Samma sak ser jag i Sverige. Vi känner till hatet mot de som larmar om klimatkatastrofen men vi adresserar inte ideologin bakom hatet.

Det här är viktigt att stanna upp inför, för klimatfrågan tystas just nu. Titta bara på valrörelsen – sommarens hetta i Europa har inte påverkat dagordningen alls.

Att de högerradikala valt klimatfrågan som sitt slagfält beror på hur de ser på världen, konflikten står mellan en så kallad ”elit” och ”folket”. Klimatfrågan blir den perfekta iscensättningen för fantasin om en liten hemlig grupp som styr världen. Donald Trump sa det tydligt 2012: ”Idén om global uppvärmning skapades av och för kineserna för att göra amerikansk tillverkning icke-konkurrenskraftig”.

Enligt undersökningar som Hope Not Hate har gjort är det mycket vanligt att klimatförnekare också tror på konspirationsteorier. Klimatförändringarna ses som fake, en ursäkt för staten att kontrollera medborgarnas liv.

Men vad som är nytt är strategin. De högerextrema har insett att det inte längre går att förneka forskningen, det går inte hem hos allmänheten. Därför riktar de in sig på budbärarna. Det är lättare att ge sig på en individ än en apparat. En enskild forskare istället för forskning, en enskild politiker istället för ett parti.
När Greta Thunberg seglade till USA 2019 för att delta i en klimatkonferens angrep amerikanska högerextrema hennes utseende, tal och autism – men inte vad hon sa.

På ett seminarium berättar Mulhall att högerradikala beskriver klimatfrågan som ”irrationell, hysterisk och sektliknande”. Det var exakt sådant jag hört och läst i Sverige uttryckas om miljöpartister.

För inte så länge sedan skrev högerdebattören Krister Thelin på Twitter: ”Med sina stickande ögon och gälla röst påminner Märta Stenevi om en annan apokalyptisk predikant”. Han fick hård kritik, men kritikerna hakade främst upp sig på att han kommenterat hennes utseende. Ideologin bakom, när han utmålade henne som fanatisk, sades det knappt något om.

Vi ligger milsvitt efter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.