Lula tar revansch i det brasilianska valet

Latinamerika har redan tröttnat på extremhögern

Lula da Silva har gjort comback i politiken och vann den första valomgången.

Medan extremhögern vinner val i Europa, tycks folket ha tröttnat på den i Latinamerika. Efter gårdagens presidentval i Brasilien ser den tidigare presidenten, arbetarpartiets Lula da Silva, ut att gå mot en övertygande seger med 48 procent mot Bolsonaros 43. Det gäller ju inte bara att gapa på Twitter, man måste kunna leverera också, och det har högern inte gjort.

Lula har däremot gjort tidernas comeback. Dömd till 17 års fängelse för att ha tagit emot en lägenhet som det var oklart om han ens hade sett, av en domare som belönades med posten som justitieminister av Bolsonaro. Uträknad av omvärlden. Efter 580 dagar i fängelse upphävdes domen av en annan domare, och nu kommer Lulas revansch.

Bolsonaro har dock begått ett stort misstag, nämligen att hänga upp hela sin kandidatur och politiska persona på Trump.

Att Lula inte fick över 50 procent gör dock att det kommer att bli en andra valomgång, vilket är upplagt för att Bolsonaro ska kunna hävda valfusk. Han hade inte velat göra det i första omgången, då han också hade behövt underkänna kongressvalet, men där har han fortfarande stark majoritet i både överhuset och underhuset. Han kommer att behöva dem om han ska försöka hålla sig kvar vid makten med någon typ av lawfare – och även för att övertyga militären att ställa sig på hans sida om det skulle bli nödvändigt.

 

Bolsonaro har dock begått ett stort misstag, nämligen att hänga upp hela sin kandidatur och politiska persona på Trump. Det gör att den amerikanska imperialismen inte kommer att ställa sig bakom honom, vilket de eventuellt hade gjort annars. USA stöttade den mjuka statskuppen 2016 då Dilma Rousseff avsattes av en segerrusig Bolsonaro. Men Biden kan inte godkänna ett trick som så öppet är en kopia av Trumps misslyckade försök. Amerikanska tidningar skriver redan om oron över att Bolsonaro kommer att genomföra en ”statskupp” – hade USA ställt sig bakom hade vi istället sett artiklar om ”oron för Lulas valfusk.”

På bara tre år har ett område stort som Belgien försvunnit.

Lula har också försäkrat sig om stöd från en bred front; hans vicepresident är en före detta högerkandidat, och han har stöd av före detta nyliberala presidenter som Cardoso. Ska Bolsonaro genomföra en kupp, måste han alltså göra det ensam med armén.

Lula har gått till val på att fortsätta det sociala reformarbetet från sin tid som president. De rika ska beskattas och ”Bolsa Familia” ska utökas. Programmet lyfte 36 miljoner människor ur fattigdom genom bidrag till familjer vars barn gick i skolan och har kopierats av tjugo länder. Det ska satsas på jordbruk och fortsatt statligt ägande av elverket, postverket och oljebolaget Petrobras, som Bolsonaro börjat privatisera. Även skydd av Amazonas får stort fokus. Ska Lula vinna den 30 oktober behöver han dock ha med sig merparten av de mindre partiernas väljare, sammanlagt sju procent, och då kan han behöva gå lite åt höger.

 

För omvärlden är det framför allt tre saker som kommer ha betydelse i nästa valomgång. Det är miljöaspekten – den skövling som ägt rum under Bolsonaro har slagit rekord. På bara tre år har ett område stort som Belgien försvunnit. Även om Arbetarpartiet kritiserats för att offra miljön för välstånd, skulle det inte vara en slakt i det här tempot.

Den andra faktorn är den geopolitiska balansen. Med Lula vid makten kommer Brasilien åter engagera sig i BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika), som han själv varit med att grunda och som kommer få ökad betydelse som ekonomisk och politisk motpol till NATO.

Slutligen skulle en seger för Lula innebära att extremhögern får ett definitivt dråpslag i Latinamerika. I land efter land har vänstern besegrat högern de senaste åren: Chile, Peru, Bolivia och Honduras. Om kontinentens största land deltar i den ”andra vågen” kan det sända dyningar till Europa. Eller är det att hoppas för mycket? I Europa finns ju inte de folkrörelser som har gjort vänsterns återkomst möjlig i Latinamerika.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln