Staten satsar miljoner på mediesåpan Bulletin

Att kaostidningen får driftsstöd kommer att väcka frågor om systemets legitimitet

Det högerradikala medieprojektet Bulletin har under 2021 förvisso misslyckats brutalt i sin uttalade strävan att bli en svensk New York Times. Engagera, roa och oroa har de dock definitivt klarat av.

Bulletin är en historiskt bisarr mediesåpa med många märkliga och osannolika vändningar. Inspelade storbråk på redaktionsmöten, profilrekryteringar som blir till profilavhopp, ständiga interna konflikter och en allmän brist på professionalism som saknar motstycke. Och det har kostat pengar. Medarbetare har vittnat om att de inte fått betalt, pensioner har inte betalats in, affärsmodellen har inte levererat. Kapitalet har tagit slut.

Hoppet har satts till stöd från skattebetalarna. Så ska Bulletin undvika en snabb konkurs.

I dag kom så Mediestödsnämndens beslut. Bulletin får nästan fem miljoner kronor i driftsstöd för 2022. Nästan en miljon mindre än Trelleborgs Allehanda, men dubbelt så mycket som vänstertidningen Flamman, för att jämföra med mer etablerade tidningar.

Principiellt är det viktigt att staten via mediestöd går in och underlättar för att en bred flora av medier ska kunna verka och existera, små som stora, över hela det politiska spektrat. De som driver Bulletin har troligen en helt annan syn politiskt på mediestödet, men inte rent praktiskt, inte när de behöver cash.

Så vad fan får vi för pengarna? för att tala med Leif Östling. Möjligen ingenting. Pengarna betalas ut månadsvis, vilket ger Bulletin ungefär 415 000 kronor i månaden under det kommande året. Räcker det verkligen för att plugga igen tillräckligt många hål i den läckande trålaren?

Enligt en Expressen-artikel från oktober i år hoppades Bulletin på 15–20 miljoner kronor i stöd, med den summan bedömde de att de skulle kunna fortsätta göra tidning samt hantera sina skulder och fakturor.

Risken är alltså att de fem miljoner kronor som staten nu skjuter till bara rinner iväg mellan fingrarna. Även om beslutet är rätt enligt de föreskrifter som finns riskerar det att underminera synen på mediestödet. Om slarviga och vårdslösa ägare kan driva tidning under totalt redaktionellt och ekonomiskt kaos kommer allt fler ifrågasätta systemets legitimitet, och det med rätta.

Ingenting pekar i nuläget på att Bulletin finns kvar i sin nuvarande form när nästa år är slut. Och de enda som sörjer om Bulletin försvinner är väl vänstern. Att samla en rad etablerade tyckare längst ut på högerkanten i samma irrelevanta och marginaliserade produkt har onekligen varit gynnsamt för Bulletins politiska motståndare. Av det skälet vill få inom vänstern tysta eller mutea Bulletin som en jävla diktator. The show must go on.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.