Så lyckas du med din klematis

Publisert:
Klematis Dr. Ruppel lyser upp med sina vackert rosa blommor.

Det finns en klematis för varje trädgård. Vita, rosa, djuplila, vårblommande, senblommande, doftande eller doftlösa. Och inte är de särskilt svåra att få att blomma, bara du sköter den rätt. Här är fem tips för bästa blomning.

1. Välj rätt klematis till rätt plats

Klematis trivs bra i halvskugga men en del klarar även full sol eller skugga. De vill ha väldränerad jord som håller fukten och är näringsrik. Har din klematis stora blommor kräver den mer näring och vatten än en småblommig. Tangutica-gruppens klematisar tål sol bäst. På den skugga platsen väljer du en ut Atragene- eller Viticellagruppen.

Klassikern Jackmanii har stora mörkt blålila blommor.

2. Plantera din klematis rätt

Vill du att din klematis ska klättar upp vid en vägg ska du plantera den en bit ut i rabatten, minst 50 centimeter. Annars hamnar den för torrt eftersom regnet inte når ända in till husväggen. Gräv en rejäl grop och blanda ner rikligt med kompost. Sätt klematisen i en hink med vatten innan plantering. Klematisen vill stå djupt. Jordklumpen ska hamna cirka tio centimeter under markytan. Vinkla den åt det håll du vill att den ska växa. Vattna rikligt. Klematisens rötter och rothals är känsliga för direkt sol så se till att den inte hamnar mitt i solgasset. En perenn eller en tegelsten ger bra skugga. Är du modig klipper du ner klematisen direkt då förgrenar den sig bättre nerifrån.

Din klematis behöver något att klättra på. Armeringsnät eller en spaljé är perfekt.

3. Klematis behöver rätt klätterstöd

En klättrare behöver naturligtvis klätterstöd. Men tänk på att klematisen lindar sina bladskaft runt klätterstödet, så det får inte vara för grovt. Ett armeringsnät eller en spaljé passar utmärkt. Vill du att klematisen ska slingra sig upp i ett äppelträd eller tillsammans med en ros ska du välja en klematis som skärs ner varje år så tyngden och skuggan inte blir för svår.

Klematisbladstekelns larver äter rent en klematis på nolltid.

4. Rädda din klematis från klematisbladstekeln

Det är bra att titta till din klematis då och då. Klematisbladstekelns larver (stora ljusgröna) kan vara riktigt besvärliga. De kaläter småblommiga klematissorter helt och hållet. Har årsskotten knölar på stammen så är det stekelhonorna som lagt ägg. Larverna kläcks på försommaren och äter snabbt upp bladen. Klipp bort och förstör alla skott med minsta lilla knöl och ha ihjäl larverna. Tveka inte att klippa ner hela din klematis om angreppet är stort, då kan du slippa stekeln nästa år.

Klematis Alba blommar från juli till september.

5. Olika beskärning beroende på sort

Klematis delas in i tre olika beskärningsgrupper beroende på när de blommar.

  • Tidigblommande klematis. Blommar på förra årets nya skott. Klipp bara bort döda grenar på våren. Blir de allt för risiga skär du ner den hårt så den kan börja om.
  • Senblommande klematis. Blommar på årets skott. Skär ner den sent på hösten och spara bara ett par bladpar på varje gren. och skärs ner hårt sent på hösten.
  • Klematis som blommar på både fjolårsskott och årsskott klipps bara lätt på våren. Gallra bort veka skott. Skär gärna tillbaka plantorna lite och gödsla efter första blomningen.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.