Välkommen in i Bosse Rappnes privata växthus

Publisert:

Har du funderat på hur en trädgårdsmästares växthus ser ut? Häng med så får du se hur Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, har det i sitt privata växthus. Och så ger han sina bästa tips förstås.

Strax intill Ulriksdals slottsträdgård bor Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. I trädgården står hans eget privata växthus. Följ med in så får du se hur en riktig trädgårdsmästare valt att inreda och odla i sitt växthus.

Bosse Rappne visar runt i sitt privata växthus.

– Välkomna in i mitt älskade växthus. Här spenderar jag, min familj, vänner och bekanta mycket tid, säger Bosse Rappne. Växthuset har man ju för att odla i, det har en massa glasytor eftersom växterna behöver ljus. Men framför allt är det en fantastisk uteplats svala, regniga sommardagar. Regn, vind och myggfritt, det är ganska perfekt. Jag använder mitt växthus som en kombo.

Skuggpastan kanske inte är så snygg, men den är effektiv.

Ett växthus bör ha flera luckor i taket så man kan ventilera ut överskottsvärmen eftersom växthuset är som en enda stor solfångare. För att inte få det för varmt och för att ljuset inte ska bli för skarpt har Bosse Rappne målat utsidan av rutorna i växthuset med en skuggpasta.

– Skuggpastan dämpar ljuset på sommaren då vi inte behöver ha absolut allt ljus, säger Bosse Rappne. Men det är också för att få ner temperaturen. Det kan lätt bli 40–45 grader varmt i ett växthus eller uterum när solen ligger på. Och växter är precis som vi människor, de transpirerar, de svettas och då behöver de fylla på med vätska. Men är det för varmt så hinner de inte suga upp tillräckligt med vatten och då mår de inte så bra.

Vår fauna fungerar så att växter som inte mår bra ska brytas ner. Och då finns det svampsjukdomar och ohyra som sköter om det.

– Det är som spam i datorn, man får ohyra om växterna inte mår bra, säger Bosse Rappne. Trots att det varit så varmt ute har jag aldrig haft varmare här inne än 32 grader, och det är tack vare den här skuggpastan. Skuggpastan rollas på men en vanlig målarroller.

Skuggardiner blir det ofta problem med, de minskar ljusmängden men de tar inte bort värmen eftersom den redan kommit in mellan glaset och gardinen.

Odla i krukor så är det lättare att sköta om växthuset.

– Som ni ser så odlar jag allting i krukor. En del väljer ju att ha odlingsbäddar i växthuset men det är svårt. Efter några år blir det lätt jordbundna sjukdomar och en massa ohyra övervintrar så man får problem nästa år. Med krukodling kan jag ta ut dem och tömma och göra rent och jag kan enkelt tvätta hela växthuset så det är fräscht och fint när jag ska sätta igång på våren. Det brukar bli mycket mindre problem. Framför allt om någon växt blir sjuk eller kanske för stor för växthuset, då är det bara att bära ut den.

I taket sitter linor för att kunna fästa till exempel tomatplantor eller olika stöd.

Ett vanligt armeringsnät fungerar utmärkt som väststöd.

– Här har jag satt upp en vanlig armeringsmatta för gurkorna att klättra i, säger Bosse Rappne. Förra året hade jag minikiwi här. Det är kul att ändra lite.

I ett hörn står Bosse Rappnes tomat- och paprikaodling. Det är frodigt och, tomaterna når nästan upp till taket och paprikaplantan har stora vackra gröna frukter.

Passionsblomma och paprika.

– De här är som snacks men de ska bli röda innan de är klara, det tar lite tid eftersom de växer långsamt, säger Bosse Rappne. Och här är basilikan, mmm, verkligen god smak.

– Här är en annan favorit, passionsblomman, säger Bosse Rappne. Vilka fantastiska blommmor, det här är verkligen naturens skapelse. Den här kommer att växa vidare och till slut täcka in hela taket. Framåt augusti är det otroligt romantiskt här inne.

Bosse Rappne odlar en hel del ätbara saker i sitt växthus. Förutom tomater, gurka, paprika och basilika finns det kapkrusbär, physalis, som ger mängder av syrliga, goda bär. De är färdiga att skörda när de trillar ner på golvet. En miniapelsin står i ett hörn bredvid en hängande rosmarin och en kiwiplanta.

Fikonträd och änglatrumpet.

– Det här är fikon. Den här klippte jag ner i våras, då var den bara som en pinne. Den har en otrolig växtkraft. Växter som man har år från år, de blir som en riktig kompis till slut, säger Bosse Rappne. Änglatrumpen står här bredvid. I Sydamerika säger man att ”om du vill vila gott så ska du vila under en änglatrumpet”. De har något lugnande i sig, jag vet inte riktigt vad det är.

Här finns också citron och mynta till sommarens mojitos och en och annan pelargon.

– Det är ju tidigt på säsongen så jag kommer att fylla på mer här, säger Bosse Rappne. Åh, den här glömde jag att visa. En aloe vera, den är bra om någon bränt sig, då nyper man av en bit av bladet och smörjer det på såret, då läker det snabbare.

– Visst är det fantastisk med växthus. Det här är paradiset en kall, regnig svensk sommar, säger Bosse Rappne och ser väldigt nöjd ut.

Gör växthuset enkelt att sköta så blir det roligare.

Bosse Rappnes bästa tips för växthuset

  1. Odal i krukor, odlingsbäddar fungerar i några år men sedan får man ofta problem med jordbundna sjukdomar.
  2. Använd riktigt stora krukor så du slipper vattna hela tiden och näringen räcker till.
  3. Skydda växterna mot sol och värme genom att måla glasväggarna med skuggpasta.
  4. Spänn trådar i taket för att fästa växtstöden i.
  5. Ett armeringsnät fungerar bra som klätterstöd till exempelvis gurkor.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.