Hänförande hortensior

Av: 

Tina Vernon

Nina Kindbro

Hortensian är lika vacker i trädgården som i en praktfull bukett!

Foto: Thinkstock

Odla – Tips för din odling

Det är få växter som bjuder på en sådan blomsterprakt som hortensian. Stora, fluffiga bollar i blått, lila, vitt eller rosa med klungor av små blommor. Den är spännande också, man vet sällan vilken färg det blir på blommorna när man planterat dem, det beror på vilken jord den står i.

Hortensians stora, fylliga blommor passar lika bra i en praktfull bukett som i din blomsterrabatt. I trädgården kan den bli så hög som fyra meter, medan den som krukväxt sällan blir högre än en meter. De stora blommorna är även populära att torka. Skär av dem innan de har skiftat till sin höstfärg och häng dem upp och ner på en torr plats, sedan kan du njuta av dem under flera år framöver.

Hortensian vackra färg styrs av ph-värdet i jorden den står planterad i. Du kan höja pH-värdet genom att tillföra kalk och sänka det med svaga doser aluminiumsulfat. Står hortensian i neutral till svagt sur jord blommar den med vita, rosa eller cerise blommor. I kalkfattigare jord blir blomman blå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Shop

Foto: Thinkstock

Plantera hortensia:

  • Utmärkande för hortensian är att den är ständigt törstig. Den bör därför inte stå på en alltför torr plats eller där den är exponerad för stark sol under en stor del av dagen. Bäst trivs den i halvskugga med rötterna i fuktig jord.
  • Hortensian ska helst planteras på hösten innan frosten kommer. Den kan även planteras på våren eller sommaren, men då kan det dröja till nästa år innan den blommar. Använd särskild hortensia- eller rhododendronjord. Gräv en grop och vattna rikligt i gropen innan du sätter ner hortensian och fyller på med mer jord. Var sedan noga med att hålla jorden kring plantan fuktig, om den torkar ut kan det vara svårt att få hortensian att blomma! Du kan även ge plantan lite näring, men se till att den är kalkfattig eftersom hortensian föredrar låga pH-värden i jorden.
  • När blommorna har vissnat kan du skära av dem tillsammans med det närmaste bladparet, men inte mer, då kan du gå miste om vackra blommor under nästa säsong. Inför vintern bör du täcka jorden kring hortensian med löv, torv eller granris för att skydda mot kylan.

Foto: Thinkstock

Fyra fakta om hortensian

  1. Hortensia kommer ursprungligen från Japan, närmare bestämt från ön Honshu.
  2. 50 miljoner år gamla fossila fynd från hortensiafrön har hittats.
  3. Hortensiasläktet innehållet 70 – 100 olika arter.
  4. Det sägs att botanisten Philibert de Commerson som under 1700-talet hittade blomman i Asien under en jorden runt-resa, namngav den efter sin fästmö Hortensia Baret.
Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Odla – Tips för din odling

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Blommor

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Magiska magnolior på Linudden

Odla, ät och laga ute i trädgården