”Vi ritade växthuset själva”

Avkoppling och odling i trädgårdens oas

Av: Tina Ågren

Publicerad:
Uppdaterad:

Önskan om en längre odlingssäsong drog igång tankarna om att bygga ett växthus där Eva-Britt och Bengt kunde njuta av både naturen och stillheten.
Det egendesignade växthuset är nu trädgårdens oas med plats för både odling och avkoppling.

Växthuset är byggt av lösvirke och gamla fönster, och stommen är sedan målad i samma röda kulör som övriga byggnader på tomten.
Foto: CECILIA MÖLLER
Växthuset är byggt av lösvirke och gamla fönster, och stommen är sedan målad i samma röda kulör som övriga byggnader på tomten.
Foto: CECILIA MÖLLER
Tomten är kuperad och uppbyggd i olika nivåer, och från boningshuset slingrar sig en grusbelagd gång ner till växthuset.
Laddar ...
Foto: CECILIA MÖLLER
Eftersom taket består av hela plastpaneler utan öppningsbara partier, sattes vädringsluckor in i gavlarna med automatiska öppnare som reglerar värmen. Under vädringsluckorna sitter gamla halvmånefönster som ger extra ljusinsläpp.
Foto: CECILIA MÖLLER
Eva-Britt och maken Bengt ville välja stil och utseende på växthuset själva, och valde därför bort moderna byggsatser direkt.
Laddar ...
Foto: CECILIA MÖLLER
Växthuset ramas in av låga ligusterhäckar i böljande former. Det ger lite rumskänsla och skapar samtidigt naturliga sittplatser i olika väderstreck så att man kan följa solens vandring över tomten.
Foto: CECILIA MÖLLER
Krukodlade växter är lätta att flytta in och ut från växthuset, och gör det enkelt att arrangera vackra grupper med olika bladverk och höjd.
Laddar ...
Foto: CECILIA MÖLLER
Rosen Bonica 82 är en tålig buskros som ofta används i rabatter och som marktäckare tack vare ett tätt och utbrett växtsätt. De har en mild doft och de passar även bra som snittblommor.
Foto: CECILIA MÖLLER
Kring det runda bordet står rottingstolar från Ikea. De vackra muggarna har Eva-Britt drejat själv. Duken kommer från Country interior.
Foto: CECILIA MÖLLER
Ampeln i rostig luffarslöjd är en kul detalj som rymmer saker som behöver finnas nära till hands.
Laddar ...
Foto: CECILIA MÖLLER
Soppterrinen är ett loppisfynd, saxen och trådrullarna är köpta i en trädgårdsbutik.
Foto: CECILIA MÖLLER
Oväntade detaljer blir kul blickfång, som den gamla emaljkannan ovanpå böckerna på hyllan.
Foto: CECILIA MÖLLER
I taket hänger en kristallkrona som Eva-Britt renoverat upp, och som ger ett ombonat och ett härligt sken när skymningen faller.
Foto: CECILIA MÖLLER
Växthuset har en högre takhöjd än vad som är standard på färdiga byggsatser, vilket ger en rymligare känsla och även ett bättre klimat för växterna.
Laddar ...
Foto: CECILIA MÖLLER
Basilikaplantorna är uppdrivna av frön och har växt sig starka och frodiga i den optimala växthusmiljön.
Foto: CECILIA MÖLLER
Med hjälp av järnstänger är växterna uppstammade så att det blir lättare att både sköta om och att skörda.
Foto: CECILIA MÖLLER
Växthuset ger en lång odlingssäsong för både grönsaker och kryddväxter.
Laddar ...
Foto: CECILIA MÖLLER
Odlingsbänken är byggd av lösvirke vilket gjort det möjligt att anpassa höjd och mått efter egna behov.
Foto: CECILIA MÖLLER
Mårbackapelargonen är lång och ranglig och måste klippas om man vill ha en knubbigare planta. Den växer sig finare för varje år som den klipps.

Den lilla orten Ljung norr om Linköping ligger precis där de vida fälten på Östgötaslätten övergår i en mer varierad natur med grönskande dungar och blåa vattendrag. Här, intill Norrbysjön, hittade Eva-Britt och Bengt sitt smultronställe 2010.

– Vi föll för läget med närheten till sjön och skogen, berättar Eva-Britt. Lugnet som infinner sig här är underbart. Dessutom var trädgården perfekt med sin kuperade tomt, det kändes ombonat och hemtrevligt från första stund.

Redan första året i huset dök tankarna på att bygga ett växthus upp. Både Eva-Britt och Bengt är intresserade av trädgård och odling, och de ville ha en längre odlingssäsong. Ett växthus skulle även ge bättre förutsättningar för att kunna odla lite mer ömtåliga plantor som kan stammas upp och växa skyddade från väder och vind. – Men växthuset skulle inte bara vara till för odling, utan även en oas där vi kunde sitta och njuta av dofterna av pelargoner, nyskördade tomater och basilika över en kopp kaffe.

Det viktigaste var att hitta rätt stil och formspråk på detaljerna

Eftersom boningshuset är äldre, med tydlig lantlig karaktär, var det viktigt att växthuset passade ihop stilmässigt. Därför valdes moderna byggsatser bort direkt. Eva-Britt och Bengt ville välja stil och utseende själva, och började leta material på byggfirmor, annonser och på loppis.

– Allt skulle ju passa in i den här lantliga miljön så vi letade fönster och gamla dörrar på nätet och på loppis, förklarar Eva-Britt. Vi kunde ju anpassa stommen till växthuset efter de fönster och dörrar vi hittade, så det viktigaste var att hitta rätt stil och formspråk på detaljerna. Vi hade inga krav på ett viss antal kvadratmeter utan kunde utgå från det material vi hittade.

Utsidan på växthuset målades i en traditionellt faluröd kulör för att harmoniera med övriga hus på tomten. Insidan målades däremot i vitt för att skapa ljus och rymd. Till taket valde de UV-beständig plast som skyddar mot solens gassande strålar och ger en behagligare värme i växthuset, samtidigt som det blir mindre jobb jämfört med ett glastak.

– Eftersom vi valde ett helt plasttak så byggde vi vädringsluckor vid gavlarna med automatiska öppnare för att kunna reglera värmen, säger Eva-Britt.

Val av placeringen på tomten föll sig naturligt. Där det fanns plats att bygga var också ett perfekt läge med tanke på väderstreck och solens vandring över tomten under dagen.

Vi använder växthuset så gott som varje dag från april tlll oktober

– Växthuset har både morgonsol och sol under större delen av dagen, och sen ger träden skön svalka under kvällen.

Eva-Britt och Bengt var noga pålästa innan de började bygga och hade tagit åt sig tipset om att bygga med högre takhöjd för att både ge bättre klimat och mer rymd åt sällskapsytorna. Idag är växthuset en älskad plats även för avkoppling och matplatsen med kristallkronan ovanför är en underbar plats att slå sig ner på i skymningen när ljuset från prismorna sprider sig över bladverk och blommor.

– Vi använder växthuset så gott som varje dag från april till oktober, säga Eva-Britt. Ibland är vi här bara för att sköta om växterna och ibland för att ta det lugnt och njuta. Det bästa är inte bara att odlingssäsongen blir längre utan även att alla växter blir större och kraftigare i växthuset. Och dofterna blir så mycket mer koncentrerade här inne och det är underbart att känna lukten av blommor och kryddväxter. Bättre ställe att tillbringa vilsamma och ljumma sommardagar finns inte!

Vem bor här?

  • Eva-Britt Nyberg, 57 år, Bengt Nyberg, 59 år, två utflugna barn, två katter och höns av sorten dvärgkochin.

  • Gör: Eva-Britt jobbar som elmontör, Bengt jobbar som flygplansmontör.

  • Om växthuset: Byggår 2011, yta 20 kvm, i Ljung i Linköpings kommun.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA