Bosse Rappne bjuder in till klimatanpassat växthus – häng med

Uppdaterad 2018-04-05 | Publicerad 2017-05-25

Bosse Rappne, trädgårdsmästare, bjuder in till sitt 23 kvadratmeter stora och klimatanpassade växthus.

Våra växthus blir större, mer välinredda och sofistikerade.
De anpassas för jämnare dygnstemperatur, för att passa både människor och växter.
– Problemet är ofta att när temeperaturen sjunker utomhus så gör den också det i växthuset. Skillnaden mellan högsta o lägsta temperatur blir för stor, säger Bosse Rappne som driver ett eget projekt för utveckla och klimatanpassa växthus.

En solig eftermiddag tittar vi in i trädgårdsmästaren Bosse Rappnes växthusUlriksdals Slottsträdgård. Ett underhållsfritt hus i aluminium, 23 kvadratmeter och fyllt med stora blomstrande krukor. Tomater, citroner, fikon, pelagoner, gurka och en hel del annat smått och gott.

Klimatanpassat via app

– Just nu är här 24,9 grader. Det är 57 procents luftfuktighet och 13 grader utomhus i skuggan, säger Bosse Rappne, knappar på appen i mobiltelefonen och konstaterar.

– Luftluckorna, som är elektriska, pratar via datorn med värmefläktarna så det aldrig blir lägre temperatur än 17 grader här inne. Och inte heller för varmt. Vill jag så ändrar jag via appen från odlingsläge till komfortläge, vilket för mig är kring 22 grader.

I tre år har projektet med det klimat- och styranpassade växthuset pågått. Nu är prototypen klar och nästa år hoppas Bosse Rappne att vem som helst ska kunna införskaffa systemet till sitt inglasade rum – växthus eller balkong.

Följ med in i växthuset – elva färgstarka bilder

Köp inte för litet

Men innan dess ber vi om några goda och allmänna råd:

– Köp inte mindre än 15 kvadratmeter om du ska ha plats för trädgårdsmöbler. Ett av de vanligaste felen är att man väljer för litet. Personligen tycker jag att det ska vara minst 3,5 meter brett så man kan gå runt ett bord.

Annat att se upp med?

– Värmen. Växthuset är ju en gigantisk solfångare. De flesta växterna tycker inte om temperaturer över 30 grader. De är som vi människor de transpirerar och blir det för varmt så hinner de inte med att ta upp tillräckligt med vatten, fortsätter Bosse Rappne som målat en vägg och halva taket med vit skuggpasta som blir transparant vid fuktigt väder.

Favoritväxter?

– Tomater. Bättre än smågodis. Minigurkor, 10–15 cm, är ett bra mellanmål för barnen. Citron. Citronblommor doftar gott. Basilika. Och så testar jag gärna. Fikon och det här är kiwi, svarar Rappne och fingrar på en meterhög växt som snart ska få klättra på spaljen.

Ljusa krukor

Och växthuset är fyllt av krukor. Stora ljusa krukor.

– Använder nästan enbart ljusa krukor. Har du svarta krukor och solen lyser blir det varmt i jorden. Och så stora krukor så man kan åka bort över helgen. Små krukor måste vattnas ofta.

Varför enbart krukor?

– Bättre att odla i krukor än att ha odlingsbädd. Blir enklare att rensa o hålla rent när säsongen är slut.

I några av krukorna noterar vi gula klisterskivor.

– För att se om det är någon ohyra på gång. Man ska annars titta i topparna, i nytillväxten, på växterna. I topparna är blad och stjälkar godast för ohyran. Titta på de nya bladen i toppen att de inte är deformerade. Nyp ihjäl djuren.

Gästerna går inte hem

Och på bordet ligger röda läckra tomater i ett fat. Smakar.

– Finns inga grönsaker som är så goda som de som är egenodlade och kryddade med lite stolthet, säger Bosse Rappne.

Växthuset är regn-, vind- och myggfritt. Tillräckligt stort för många middagsgäster. Så stäng dörrarna och tänd kandelaber.

– Enda faran är att gästerna inte går hem, avslutar Bosse Rappne och konstaterar att i ett säsongsväxthus av den här typen kan man tillbringa mycket tid från april och långt in på hösten.

Minst 3,5 meter brett bör växthuset vara om du ska ha ett middagsbord, tycker Bosse Rappne.

Följ ämnen i artikeln