Det hippa 60-talet

Publisert:
Hans J Wegners loungestol CH07 Shell chair från 1963 produceras fortfarande för Carl Hansen & søn.

Ett nytt samhälle skulle formas och gamla traditioner förkastas. I brytpunkternas 60-tal samsades rymden, rocken och rebellerna.

Musiken, modet och möblerna – 60-talet fortsätter att inspirera nästan sextio år efter att dess revolutionerande estetik gjorde sitt intåg. Måhända inte så omvälvande i våra ögon, men efter 50-talets äppelkindade framtoning, och de återhållsamma krigsåren innan dess, blev 60-talets frihetstörstande något av en smäll på käften till hela den rådande samhällsordningen.

60-talet präglades av politik och frigörelse – från upplösningen av samhällsnormer och idén om kärnfamiljen, till kampen för medborgerliga rättigheter och jämställdhet. De unga bröt med de gamla, och nya tankar om hur vi borde leva mejslades fram. Samtidigt fanns, precis som under 50-talet, en nästan orubblig framtidstro och tillit till modern teknik. Tekniska framsteg gjordes varje år, och vid slutet av årtiondet vandrade människan till och med på månen – hur kunde man motstå tanken om att tekniska lösningar och praktisk rationalitet skulle bygga framtidens samhälle?

Ikea hade hunnit bli stort under 60-talet. Så här kunde en möblering från varuhuset se ut under tidigt 60-tal.

I den här andan revs stora delar av gamla stadskärnor till förmån för moderna och praktiska byggnader, och miljonprojekten började byggas. Lägenheterna i de nya höghusen ute i förorterna fick större kök och badrum, och sågs på den tiden fortfarande som en möjlighet för familjer att höja sin levnadsstandard utanför stadens buller och trängsel. Det var den nya tidens boendeform.

På designfronten ritades flera av vår tids största möbelklassiker. I Sverige var Bruno Mathsson fortfarande ett av de största namnen. Finland började rycka fram som ett designland att räkna med, mycket tack vare möbelföretaget Artek och möbelikoner som Eero Aarnios” Åskbollen” från 1963. Influenser från rymden och sci-fi-genren syntes både inom inredning och mode.

Finsk-amerikanske formgivaren Eero Saarinens ”Tulpanstol” fick till och med agera rekvisita i tv-serien Star trek. Fascinationen för rymden och det futuristiska tillsammans med den samtidigt populära popkonsten skapade en estetik som vi i dag snarast skulle härleda till färgmättade barnprogram.

I de vardagliga, svenska hemmen dröjde sig dock 50-talet kvar en bra bit in på 60-talet. Teakmöbler var fortfarande på modet, och färgskalan rörde sig mellan dovt grönt, blått och brunt, ofta ackompanjerat av ljust färgade väggar. Hemmen möblerades gärna av Ikea, vars postorderförsäljning hade hunnit ta fart ordentligt. Även 50-talets slit och släng-mentalitet hängde kvar. Produkter tillverkades i billiga och mindre hållbara material – de skulle ju ändå bytas ut snart. Plast och spånskivor var tidens melodi!

På Ikea museum visas möbler och inredningar ur hela varuhusets historia. Under 60-talet var det ljust mossgrönt och stora bokhyllesystem som gällde!

Under 60-talets andra hälft fick den rebelliska rocken och revolutionsandan större inflytande, och mot årtiondets slut även hippierörelsen. Precis som i resten av samhället började normerna för heminredning lösas upp. De strama linjerna blev mjukare och mer organiska, -färgerna blev starkare och mönstren närmade sig det psykedeliska. Rött, orange och rosa var inte en ovanlig färgkombination, och storblommigt, paisley och optiska villor fyllde både väggar och textilier. Nu var 40- och 50-talets folkhem långt borta, åtminstone för den yngre generationen. Idén om vad ett hem var och vilka som skulle bo i det började ifrågasättas, vilket lade grunden för 70-talets många kollektiv och storfamiljer.

I nutid har inte minst tv-serien ”Mad men” inspirerat många till att börja fynda 60-talsdesign på auktioner och loppisar, och möblernas klassiska linjer tycks aldrig gå ur tiden, vare sig det är Hans J Wegners eftertraktade stolar, servisen ”Berså” av Stig Lindberg eller små inredningsdetaljer med 60-talets karakteristiska grafiska detaljer. Kanske kommer dess popularitet sig av att 60-talet erbjuder något för alla – från den rebelliska rockstjärnan till den lekfulla retrofantasten.  

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Tina Vernon 
  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.