Fira pionens dag på Julita gård

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-06-13

Pionträdgården på Julita gård har närmare 130 olika sorters pioner.

Utflyktsmålet Julita gård i Södermanland firar pionens dag på måndagen den 18 juni. Här finns en pionträdgård med hela 130 sorter att beundra och sniffa på.

Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita gård. Under medeltiden var Julita gård ett kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Bäckström donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godset stora ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, skansenstugorna, torp och statarlängor.

Vackert mörkt röda pionen ”Buckeye belle”.

På pionens dag, den 18 juni, startar årets visningar av pionträdgården. Här kan du njuta av vackra pioner i alla rosa nyanser och silkeslena blomblad. I pionträdgården finns närmare 130 olika sorters pioner och skulle du bli hopplöst förälskad i någon sort så har trädgårdsbutiken pioner till salu.

Pionblomningen är utdragen tack vare mängden olika sorter.

– Julitas pionträdgård är en av de största i Sverige. Vi jobbar aktivt med bevaring och odlar just nu unika sorter som ska bevaras för eftervärlden. I juni blommar våra pioner för fullt och den 18 juni börjar årets visningar av pionträdgården i samband med Pionens dag, säger Klara Holmqvist, trädgårdsmästare på Julita gård.

Härligt busig uppsyn har pionen ”Festiva Maxima”.

– Tack vare att vi har så många sorter blir blomningen utdragen, men visst, blomningen är mycket tidigare i år och en del sorter kommer ha blommat över till den 18:e. Det kommer hur som helst finnas mycket kvar att titta på nästa måndag, säger Klara Holmqvist.

Härligt bulliga pionknoppar.

Klaras 5 bästa tips om pionskötsel:

  1. Pioner tycker om en halvskuggig växtplats med några timmars sol om dagen. En halvskuggig växtplats gör att blomningstiden förlängs.
  2. Plantera inte dina pioner för nära träd som utarmar jorden eller för tätt. Bra avstånd mellan plantorna är ca 1 meter.
  3. Pioner tål torka. Vattna inte för ofta och inte direkt på bladen. Dränk jorden ordentligt högst en gång i veckan på nyplanterade plantor.
  4. Plantera dina barrotade pioner på hösten. Krukodlade pioner kan planteras när som helst.
  5. Förökning av pioner görs bäst på hösten genom delning. Pioner går även bra att flytta, de är inte så kinkiga som det sägs. Det viktiga är att man inte planterar dem för djupt, knopparna ska endast vara några cm under jord.