Ta hand om bänkskivan

Uppdaterad 2018-07-23 | Publicerad 2017-10-03

Så tar du hand om bänkskivan.

Håll bänkskivan i köket snygg och fräsch.
Vissa skivor behöver mer underhåll än andra.
Här är bästa skötselråden till din bänkskiva.

Laminat

En bänkskiva i laminat är ett perfekt val för den som vill ha något slitstarkt och prisvärt. Laminat är lättskött och kräver inte mycket mer än att du torkar av den ordentligt och skyddar den från onödig fukt och smuts.

Så här sköter du laminatskivan:

  • Torka bort vätska - låt inte vätska ligga kvar på skivan. Det kan göra att fukt tränger in och förstör materialet.
  • Ställ inte varma kastruller och stekpannor direkt på skivan - det kan lämna bestående fläckar.
  • Använd inga rengöringsmedel eller redskap som repar ytan. Se upp för exempelvis stålull eller skurpulver. Vanligt diskmedel och en trasa räcker gott. Vid ingrodda fläckar kan du testa att skrubba rent med diskborsten.

Träskiva

Det finns två olika sorters träskivor, massiva det vill säga en hel träskiva, och lamellskivor som är tillverkade av mindre trästavar. Vanligtvis är skivorna tillverkade av svenska träslag, till exempel ek, lönn, björk och ask. Köper du en skiva av bra kvalitet har de ofta mycket lång hållbarhet.

  • Se till att alltid torka skivan om du spiller vätska och torka torrt runt diskhon, för att slippa fläckar.
  • Oljade bänkskivor måste oljas om mellan varven. Du kan testa om din bänkskiva måste oljas genom att hälla en droppe vatten på skivan. Stannar vattendroppen kvar som en pärla är den tillräckligt oljad, annars är det dags.
  • Se till att använda grytunderlägg och låt inte en varm kaffebryggare stå direkt på bänkskivan - det kan missfärga träet.
  • Använd alltid skärbräda.

Stenskiva

Marmor och annan natursten har blivit riktigt populärt de senaste åren. Det är både snyggt och hållbart. Natursten är ofta det dyrare alternativet så se till att sköta skivan ordentligt.

  • Marmor och kalksten är särskilt känsligt för färgstarka och syrliga livsmedel. Torka alltid bort exempelvis läsk, vin och citron - de kan lämna bestående fläckar.
  • Nya bänkskivor måste impregneras cirka tre gånger, därefter räcker det att impregnera en gång per år.
  • Rengör bänkskivan med rengöringsmedel avsett för stenskivor.
  • Använd underlägg till alla glas och allt porslin.
  • Granit är mer slitstarkt än marmor och kalksten och klarar sura rengöringsmedel och livsmedel bättre.
  • Granit är värmetåligt och klarar värme upp till 600 grader, men undvik att ”chocka” skivan med värme - använd alltid grytunderlägg.
  • För att förlänga skivans livslängd bör du impregnera den med ett medel särskilt anpassat för granit. Ljusa granitytor ska behandlas en gång om året och mörkare ytor med 1-2 års intervall.
  • Skär mat på skärbräda för att undvika repor och missfärgningar.

Följ ämnen i artikeln