Därför får vi ägg av påskharen

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Påskharen kommer med våra ägg. Här reder vi ut varför.
Foto: Thinkstock
Påskharen kommer med våra ägg. Här reder vi ut varför.

Varje år delar påskaren - förhoppningsvis - ut ägg i skrymslen och vrår.
Men varför?
Det har en historisk koppling från 1600-talet.

Påskharen eller påskkaninen är nästan lika givet på påsken som påskäggen.

I vissa hem och stugor är det också påskaren som kommer med barnens ägg. Med åren har det blivit en tradition, men den har helt klart historiska förtecken.

Bytte ut påskharen på korten

Påskharen dök nämligen för första gången upp i tyska Heidelberg i slutet av 1600-talet. Den fick störst genomslag på 1850-talet. Då gick godis- och leksaksindustrin ut på bred front och längst fram i ledet upphöjdes påskaren som påskens ultimata symbol.

Tyskarna började även vid den här tiden tillverka påskkort - ofta med motiv på påskharen.

Ungefär vid samma tid tog invandrade tyskar med sig traditionen till Sverige men fick inget större mottagande. På våra påskkort byttes påskaren ut mot andra motiv, kycklingar och sånt.

I stället har påskharen framför allt fått störst genomslag på svensk mark i form av choklad och marsipan.

Påskharen gömmer även ägg

Men hur snappade man upp haren på 1600-talet? Haren i sig har en legendarisk fortplantningsförmåga vilket gjort den till symbol för överflöd och fruktsamhet.

En tolkning är därför att haren förknippas med påsken och andra fruktsamhetsritualer för att firar livets återkomst efter vintern.

Det är också därför som haren förknippas med ägg. Vilket också lett till att barn lätt missuppfattat harens gärning med att det är den som lagt äggen.

Men då och då ”värper” den ändå ägg. Att gå på äggjakt blir allt vanligare även i Sverige. Barnen får då leta efter en massa små ägg som påskharen har gömt på olika ställen i trädgården.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA