Så här blir du av med brännässlorna

Publisert:
De först brännässlorna är härliga till soppan men när de växt upp är de inte lika roliga.

Hur gott det än är med nässelsoppa så kan kan det ändå behöva rensas i nässelsnåret. Här är trädgårdsexperten Jessica Lyons bästa tips för hur du blir av med nässlorna.

– Var glad om du har nässlor i trädgården, det visar att du har en närings- och kväverik jord, säger Jessica Lyon från Odlingstv. Det är därför de ofta växer i närheten av ladugårdar, där det gödslats.

Nässlorna är som bäst när de är små och lättplockade.

Jo, några nässlor, får allt stå kvar till soppa och som skafferi för nässelfjäril, påfågelöga och amiralfjäril men de där som bränns mot benen varje gång man passerar, de ska bara bort.

– Ät upp dem! Och vill du ha bort dem från en specifik plats handlar det bara om att gräva, säger Jessica Lyon.

Försök att få med alla rötter när du gräver bort nässlorna.

Nässlor sprider sig både med rötterna och med frön, rötterna växer horisontellt under marken och är jorden lucker är det ganska enkelt att få bort dem. Passa på redan på våren när de är små och inte gått i frö ännu, väntar du lär du bränna dig på de långa. Då kan du dessutom koka soppa på de små skotten.

Nässlor är dessutom i sig själva väldigt näringsrika och innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, kalcium, järn och flera olika mineraler.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.