Äntligen dags för trädgårdsmässan

Av: 

Nina Kindbro

Få vårkänslor på trädgårdsmässan - en massa växtnyheter, inspiration och workshops.

Få vårkänslor på trädgårdsmässan - en massa växtnyheter, inspiration och workshops.

Foto: Björn Lindahl

Trädgård

Prunkande rabatter, doften av jord och tusentals frösorter. Ett besök på trädgårdsmässan ”Nordiska trädgårdar” ger en skjuts rakt in i trädgårdsdrömmen. Här är allt du behöver veta om årets mässa.

Inget lovar så mycket vår som att kliva in på trädgårdsmässan ”Nordiska trädgårdar” i Älvsjö i Stockholm. Den lite tunga doften av mylla blandas med luvliga stråk av de finaste blomdofter och en dust av kejsarkronornas speciella lukt.

Här hittar du i princip allt som har med trädgård att göra. Är det kanske äntligen dags för ett växthus? Här kan du både känna och klämma på flera olika varianter och fundera på hur stort växthuset egentligen behöver vara. Eller är du på jakt efter nya sorter till växtsamlingen? Här hittar du, förutom alla fröer, ovanliga sorter av pelargoner, kulturväxter, chili och fuchsior.

Att vandra upp och ner för gångarna bland japanska koifiskar, sticklingar, växtbelysning och hydroponisk odling (odling i vatten) ger både inspiration och energi. Slå dig ner i någon av idéträdgårdarna för en stunds avkoppling eller dröm dig bort längs raden av balkonginredningar där du hittar både trender och annorlunda lösningar.

Vill du veta mer om skålat byggtimmer kan du fråga trädgårdsmästare Bosse Rappne och vill du ha råd om din trädgård passar du på att fråga Linda Schilén som brukar synas i ”Nyhetsmorgon” eller John Taylor, känd från SVT:s ”Trädgårdstisdag”.

Under hela mässan hålls föredrag om en rad olika ämnen, till exempel varför det finns ett globalt frövalv på Svalbard, hur du fixar självhushållning i lägenheten eller hur spindlar kan hjälpa dig med skadedjur.

Något du absolut inte ska missa är att boka in dig på någon av alla workshops för att prova något nytt eller fördjupa dina kunskaper. Gör ett eget husapotek i kruka, fläta snygga växtstöd av pil eller gör en egen miniatyrvärld i ett växtterrarium.

Men framför allt, strosa, sniffa, känn och njut. Våren är på väg, på riktigt.

 • Vad: Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar
 • Var: Stockholmsmässan, Älvsjö, Stockholm
 • När: 22–25 mars
 • Utställare: 350–400 st

En av årets idéträdgårdar: låt fötterna lämna marken en stund...

Foto: Björn Lindahl

Idéträdgården ”Utsikt från en sitt-hammock”

”Utsikt från en sitt-hammock” är en av årets idéträdgårdar. Med gulrutigt golv och en knallrosa pergola är det här en härlig färgsprakande trädgård som lockar in besökarna att slappa i någon av hängstolarna. 

– Vi började plantera alla blommor igår, säger, Sara Arvidsson, lärare på Hvilan utbildning. Det tog lite längre tid än vi räknat med, men fint blev det.

Trädgården är utformad av Anna-Mia Fors, biträdande utbildningsledare på Hvilan utbildning Stockholm. 10 elever med lärare från Hvilans bygg -och anläggningsprogram har bland annat anlagt de fina platt- och stensättningarna i montern. 

– Låt fötterna lämna marken en stund och ta in den väv av former och mönster som bildar ditt trädgårdslandskap, säger Anna-Mia Forsa Fors och uppmanar till en trädgård som inte bara handlar om prestation. Ibland måste man även ta sig tid att sitta ner, njuta och ta in sin trädgårdsplats!

Och vi kan bara hålla med, här kan besökarna ta en välbehövlig paus från mässans folkmassor och bara njuta.

Drömmer du om ett växthus?

Foto: Björn Lindahl

Växthusdröm i trä med snickarglädje

Drömmer du om ett växthus i trä men inte vill spendera en förmögenhet så kan Idagårds växthus vara ett alternativ. Växthusen är en riktig nostalgidröm med dekorativ snickarglädje och snygga färgalternativ. Tillverkning sker i Lettland och växthuset levereras i moduler, klart för montering. 10 års garanti på stomme och färg. Priser från 43 990 kr. www.idagard.se

På mässan bjuds på en rad workshops. Jeanette och Helena gjorde bordsdekorationer.

Foto: Björn Lindahl

Jeanette och Helena gick på workshop

Jeanette Davidson, sjuksköterska och biodlare och Helena Söderman, odlingsentusiast och pionexpert ville prova något nytt och anmälde sig till workshopen Bordsdekorationer. Under ledning av författaren Minna Mercke Schmidt skapade de varsin fin påskinspirerad bordsdekoration. 

– Det var jättekul att lära sig lite nya tips och trix för dekorationer. Jag ska gå på Pilflätning och Köksträdgården i en kruka också, säger Jeanette Davidson.

–Det är så skoj att det med så enkla medel går att få ett väldigt effektfullt resultat, säger Helena Söderman. Senare ska jag prova pilflätning och sommarblommor i kruka.

Havtorn ”Eva”.

Foto: Björn Lindahl

4 x ätbara nyheter

 • Finska jättelingon ”Otson Karkki” väger mer än dubbelt så mycket som vanliga lingon. Sötsyrlig smak och passar i stenpartier.
 • Prunkhallon ”Olympic double” har fantastiska blommor och söta bär. I Alaska växer de vilt och här sköts de som vanliga hallon.
 • Honungsbär (Blåbärstry) ”Vostorg” är en ny rysk sort med bär som mognar redan tidigt i juni. Bären är mycket söta och innehåller höga värden av antioxidanter.
 • Havtorn ”Eva” är en korsning av en vild sort från Torneå/Haparanda och en storfruktig rysk sort. Bären är stora och grenarna nästan taggfria.

www.blomqvistplantskola.com

Vacker nyhet: en rosa orkidé

Foto: Björn Lindahl

Orkidényhet

Lättodlad och blomningsvillig, vad mer kan man begära av en orkidé? Nyheten ”Dendrobium Hibiki” är en rikig sötnos som blommar nertill i buketter i flera månader. Orchidéhuset.

Färgglatt i årets monter.

Foto: Björn Lindahl

Bästa monter

Priset för bästa monter tilldelades Bloem.se. där blomsterdekoratören Fredrik Larsson skapat den vinnande inredningen.

–Jag hade inte en tanke på att det var en tävling egentligen. Jag har gått på lust och det jag själv gillar. Jag längtade så extremt mycket efter våren så jag valde mycket färgglatt, säger Fredrik Larsson.

Årets pelargon: ”Picotee Pink”

Foto: Björn Lindahl

”Picotee Pink” valdes till Årets pelargon

Trädgårdsmästaren John Taylor presenterade Årets pelargon 2018, ”Picotee Pink”.

Del av juryns motivering:

Pelargonen blommar som den vackraste hortensia och de många blomknopparna skapar längtan, varenda en slår ut. 

”World of shapes” - idébalkong som är lättskött både riktiga och konstgjorda växter.

Foto: Björn Lindahl

Balkonger för njutning och odling

Idébalkongen ”World of shapes” är skapad av Kajsa Falck Torlegård, projektledare och Lotta Ahlvar, trendguru. 

– Vi ville göra en trendig balkong med 70-talsväxter. Tanken är att vi flyttar ut och att det ska vara lättskött, säger Lotta Ahlvar.

Växterna på balkongen är en mix av riktiga och konstgjorda och det är knappt att ens proffsen kan se skillnad.

– Kaktusar är skulpturala och praktiska, det är bara att åka iväg på semester, allt överlever, säger Lotta Ahlvar.

Hanna Wendelbo, formgivare, i sin ”balkongvärld”.

Foto: Björn Lindahl

”I Hannas blommiga värld”

Formgivaren Hanna Wendelbo har inrett idébalkongen ”I Hannas blommiga värld”. Hanna är bland annat känd för sina tapetkollektioner hos Boråstapeter och Midbec.

– Hälften av jordens befolkning bor i storstäder och vi blir bara fler och fler. Samtidigt som vi fjärmar oss från naturen vill vi knyta an till den.

Hanna har valt växter som renar luften, som murgröna, ormbunke och hartassbräken. I taket hänger amplar för att utnyttja kubiken.

– Använd grannens golv till tak, säger Hanna. Så här hade min balkong sett ut om vi inte flyttat till hus för 10 år sedan. Jag hade använt den som ateljé.

Hanna tycker det är svårt att skilja på om hon själv tar in naturen eller om det är naturen som tar ut henne.

– Jag gör klassiska mönster och ibland undrar jag vad som är mönster och vad som är växt. Är naturen formgivare? Eller är det jag? Egentligen spelar det ingen roll, det är som ett eget litet ekosystem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Shop

Nyheter för trädgårdsarbetet

 • Den trebenta japanska stegen från Nakaya utsågs till Årets trädgårdsprodukt 2018 vid Elmia Awards. Stegen i aluminium har riktigt bred nederdel men bara ett ben framåt. Det reglerbara teleskopiska benet är lätt att ställa riktigt nära träd och häckar utan att man behöver luta stegen. Stegen finns i fyra olika längder från 187 cm till 368 cm, från cirka 3 375 kr.
 • Gammal trotjänare i ny färg. En skottkärra behöver ju nödvändigtvis inte vara grön, det finns ju många färger att välja mellan. Hörby bruks skottkärror med punkteringssäkra däck har numera en riktigt färgsprakande kavalkad och den senaste färgen att ansluta sig är cerise. Kostar cirka 995 omonterad.
 • Fiskars Power Gear UPX86 universalklippare gör det lättare att klippa träd och buskar med sitt teleskopiska handtag med en räckvidd på hela 6 meter. Den orange klippguiden gör det också lättare att orientera sig uppe i grenverket. Nu har man förbättrat verktyget med en ännu bättre styrka i skärhuvudet och att den är vridbar i 230 grader. Skaftet har också fått ett nytt hölje för bättre grepp. Cirkapris 1 300 kr.
Publisert:

LÄS VIDARE

Guide: Så slipper du myggen i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Trädgård

Hus och hem

Lingon

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Här är årets pelargon 2018

Åk på utlandssemeter hemma i din trädgård

Odla i pallkrage – så gör du