Bo Rappne tipsar: Plantera dina bärplantor och buskar

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Dags att plantera – varför inte bärplantor eller buskar. Bosse Rappne tipsar.
Foto: THINKSTOCK/BJÖRN LINDAHL
Dags att plantera – varför inte bärplantor eller buskar. Bosse Rappne tipsar.

Öppna dörren till trädgården.
Plocka dina egna hallon, blåbär eller jordgubbar.
Smakfullt och samtidigt dekorativt.
– Alltid trevligt med ätbara växter. Och att odla bär och frukt är förhållandevis enkelt, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Det är dags att plantera i trädgård, på altan eller balkong. Varför inte bärplantor och buskar som är förhållandevis lättodlade och går att skörda år efter år.

– Blir ju ofta extra trevligt i kruka. Och alternativen är många. Du kan odla vinbär, björnbär, hallon och krusbär eller sätta rabarber utomhus säger Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård.

Medelhavsväxter populärt

– Och på en inglasad balkong kan du till exempel ha citroner, apelsin, fikon, kiwi, vindruvor, granatäpple, passionsfrukt, persika eller olivträd. Medelhavsväxter är trendigt och vill ha frostfritt.

Problemet för många av de här spännande växterna är vinterförvaringen. De får inte frysa utan ska ha en sval vintervila och stabil värme.

En bra grundregel för frukt och bärväxter är annars att plantera dem så ljust som möjligt. Ska de ge frukt och bär kräver de mycket ljus. I mer skuggiga lägen passar bladgrönt bättre, sallader till exempel.

Egna jordgubbar godast

En annan ledstjärna är temperaturen som inte bör vara lägre än ett par plusgrader.

Ett av vanligaste bären i vår trädgård är jordgubben och de godaste sorterna odlar du själv.

– Men du behöver inte ett helt eget land. Jordgubbar och smultron går bra att odla i vanlig balkonglåda eller kruka med vanlig planteringsjord.

Andra spännande alternativ?

– Amerikanska blåbär. Odlas inte enbart för bären utan är också en trevlig prydnadsbuske med vackra höstfärger. Bären, som är sötare än våra svenska, mognar i augusti och innehåller höga halter antioxidanter.

Hallon?

– Om du planterar hallon i rabatt använd okalkad torrmull. I kruka kan du plantera i Rhododendron-jord. Hallonbusken vill gärna ha det lite surt och lågt ph-värde. Kom också ihåg att hallonbusken blir stor och grenarna kräver stöd. Spänn ståltråd till exempel, annars blir det svårplockat, avslutar Bosse Rappne.

Foto: THINKSTOCK
Jordgubbe – ett av våra mest populära bär.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA