Därför ska du lägga sju blommor under kudden

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Att lägga sju olika blommor under kudden på midsommarnatten kan bli spännande.
Foto: Johnér
Att lägga sju olika blommor under kudden på midsommarnatten kan bli spännande.

Midsommar

Att midsommarnatten är rent magisk håller nog de flesta med om. Så varför inte prova den gamla traditionen att lägga sju sorters blommor under huvudkudden. Den du drömmer om är den person du kommer att gifta dig med. Skrock eller inte, roligt kan det bli i varje fall.

De flesta har nog hört talas om den gamla traditionen att lägga sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin tillkommande på midsommarnatten. Blommorna skulle plockas under tystnad, bröts tystnaden så bröts även magin. Dessutom skulle man klättra över sju gärdsgårdar. Det kan bli svårt i dag när det är glesare mellan gärdsgårdarna. Så drömmer du inte om din käresta så vet du varför.

Laddar ...
Foto: Johnér

I det protestantiska bondesamhället var midsommarnatten viktig med sina magiska krafter. Naturen fylldes av övernaturliga krafter och natten kunde sia om framtiden med hjälp av en rad olika ritualer. Kärleksspådomarna var särskilt populära hos ungdomarna.

Förr levde många mer isolerat under den långa, kalla och mörka vintern. Midsommar blev ett tillfälle för ungdomar från olika socknar att träffas. Kyrkan var dock inte förtjust i midsommartraditionernas otukt och hedendom och gick med jämna mellanrum i taket.

Det fanns fler sätt än att plocka sju sorters blommor för att få se sin tillkommande. Satte man sig bak och fram på en stol och åt strömming, skulle kärestan visa sig under natten. En annan spådomsmetod var att äta något väldigt salt som salt sill/strömming eller så kallad drömgröt som gjordes av mjöl, vatten och mycket salt. Sedan skulle man gå och lägga sig utan att dricka något. Den blivande maken (eller makan) skulle då uppenbara sig i drömmen och erbjuda den sovande något att släcka törsten med. Valet av dryck sades ibland förutspå om det gemensamma livet skulle bli rikt eller fattigt. Man kunde också leta upp en källa i skogen, klä av sig naken och gå runt den nio varv motsols så skulle kärestan synas i vattnets spegelbild. Det var naturligtvis mest unga kvinnor som ägnade sig åt det här eftersom giftermålet var viktigt för framtida försörjning.

Foto: Johnér

Det som också var viktigt under ritualerna var att frångå det som var normalt, att vara tyst, klä av sig naken, att göra saker baklänges eller motsols. Ojämna siffror ansågs också magiska, jämna ansågs mer harmoniska och normala.

Så varför inte ta chansen, plocka en bukett blommor till huvudkudden och se vad som händer, man kan aldrig säkert veta.

Källa: Nordiska museet., Wikipedia

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA