Inredning med blommig romantik och pastell

Uppdaterad 2020-06-17 | Publicerad 2020-06-06

Pastellfärger, blommiga mönster och en lummig trädgård. Familjen Klerelid bor i en villa i Sävedalen omgiven av natur och grönska. Hemmet är inrett med spontanitet och mycket glädje.

Från hemmets matrum har man en härlig utsikt. Matbord från Svenska hem och Y-stolar från Hans J. Wegner. Vit barnstol från Ikea och fårskinn inköpta på Gotland. Daggvasen, från Svenskt tenn, är fylld med sommarblommor, bland annat pionsorterna Sarah Bernhardt, Coral sunset och Bartzella.

Vad tycker du om Härligt hemma? Tyck till i vår snabba enkät.


Vem bor här?

  • Victoria, 36, och Fredrik Klerelid, 39, med döttrarna Elsa, 9, Liv, 7 och Vera, 4.
  • Gör: Victoria är gynekolog och förlossningsläkare och Fredrik arbetar med affärsutveckling.
  • Var: Sävedalen, Göteborg.
  • Instagram: @frokenblomtant.
Vi blev kära i huset när vi hittade det och det framför allt på grund av läget

Det är nästan svårt att tro att man precis lämnat pulsen och jäktandet i Göteborg när man först anländer till familjen Klerelids grönskande villa. Ett behagligt lugn infinner sig snabbt. Mamma Victoria tar glatt emot och berättar om sitt, maken Fredriks och de tre döttrarnas, hem. De har bott i villan i sju år, efter att tidigare bott i en lägenhet mitt inne i stan.

– Vi blev kära i huset när vi hittade det och det framför allt på grund av läget. Det ligger vid vägens slut och precis runt knuten ligger en stor skog. Vi har naturen nära, samtidigt som vi bara har tio minuters bilväg till centrum och tågstationen, säger Victoria.

Innan vi beger oss in fastnar vi en lång stund i trädgården. Den är fylld av prunkande blommor och gröna växter i både rabatter och krukor. Det finns även odlingar i flera pallkragar, varav en har ett litet påmonterat växthus.

– Pallkragarna är fyllda med sådant man kan äta. Att bara kunna gå ut och plocka jordgubbar, grönkål eller sallad är härligt. Vi odlar tillsammans med barnen så att de också får lära sig, säger Victoria.

Inomhus grönskar det nästan lika mycket som utomhus. I inredningen använder sig Victoria mycket av blommiga mönstertapeter, levande växter och en harmonisk pastellfärgskala. Känslan är varm och välkomnande och det finns hela tiden någon ny spännande detalj att upptäcka.

– Själv skulle jag säga att min inredningsstil är romantisk och lite bohemisk. Jag är en känslomänniska och sitter inte och planerar hur rummen ska se ut i förväg utan provar mig fram när jag inreder, säger Victoria.

En hel del av möblerna och prylarna i hemmet är vintage, secondhand eller arvegods. Victoria berättar att hon gärna handlar på loppisar eller från Blocket och Tradera.

– Att handla på loppis passar mig perfekt. Jag är förtjust i vintage och tycker mycket om gamla ting, det är viktigt att det jag köper har en själ. Gammalt porslin och plåtburkar letar jag speciellt efter men fattar jag tycke för något får det följa med hem, säger Victoria.

Huset var i relativt gott skick när familjen flyttade in, men Victoria och maken Fredrik har hunnit med en hel del ytskiktsrenovering och andra projekt genom åren. Paret tycker om att ha mycket att göra men värdesätter kvalitetstid med familjen allra högst.

Jag är förtjust i vintage och tycker att det är viktigt att det jag köper har en själ

– Vi har prioriterat tiden tillsammans och vill inte att all ledighet går åt till att renovera. En fördel är att vi verkligen hunnit bo in oss och tänka igenom hur vi vill ha det innan vi dragit igång något projekt, säger Victoria.

Två av parets döttrar, Elsa och Liv, har sina rum i hemmets källarvåning som totalrenoverades för snart fyra år sedan. De följer med mamma ned för att visa upp rummen. När det kommer till att inreda barnrum, berättar Victoria att hon vill åt just det lekfulla och att rummen ska spegla barnen och deras intressen.

– Att vi har rummen nere på källarplan finns det också en tanke med. Det finns en egen ingång och när tjejerna blir äldre vill vi att det ska kännas som deras egen del av huset, säger Victoria.

Efter en stund hamnar vi i trädgården igen vilket kanske faller sig helt naturligt. Victorias intresse för växter och odling börjar nästan blir lika stort som det för inredning.

– Min mamma och mormor har alltid varit intresserade av trädgård men det har inte smittat av sig på mig, förrän nu. Jag älskar att vara här ute och fixa och det är här de riktigt stora planerna finns. I framtiden hoppas vi kunna bygga ett orangeri där vi kan ha middagar och på så vis förlänga sommaren, säger Victoria.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln