Passa på att äta jordgubbar nu – snart är de slut

Publicerad:
Uppdaterad:

Odla – Tips för din odling

Efter en varm men torr maj kan vi ändå frossa i jordgubbar. Men se till att äta ordentligt, efter midsommar väntas brist på de röda bären enligt trädgårdsmästare och jordgubbsodlare Ulf Engström på Trädgården i Södertälje.

Jordgubbsodlarna i Sverige och norra Europa har drabbats hårt i år. Värmen i maj satte fart men torkan stoppade upp. I södra Europa var det än värre med kyla och regn som gjorde att odlingarna regnade bort eller fick gråmögel och inte gick att skörda.

– Jag är väldigt säker på att det blir jordgubbskris efter midsommar. Det har mognat tidigt i Sverige och norra Europa, och minst två veckor tidigare än vanligt i Mälardalen. Dessutom blir säsongen minst en vecka kortare, säger Ulf Engström, trädgårdsmästare och jordgubbsodlare på Trädgården i Södertälje. En stor del av skörden är redan plockad och de sena sorterna odlas på mindre arealer.

När värmen kom i maj steg jordtemperaturen, klasarna med bär kom tidigt och den gröna bladmassan hann inte med. Plantan ska dra vatten och näring från jorden men på grund av torkan blev det svårt för odlarna att hålla markfukten. Bären blev små eftersom plantan inte orkade med att svälla upp dem.

1 av 3 | Foto: Johnér

– Jag vet inte om de upplevt samma sak i Skåne och i södra Sverige men det borde de rimligen ha gjort, säger Ulf Engström. Totalt sett är skörden femtio procent mindre än ett genomsnittsår. Förra året var ett bra jordgubbsår. Då var det först varmt och sedan ett bakslag med kyla. Men att det stannar upp och går långsammare gynnar jordgubbarna.

Redan nu planerar Ulf Engström för nästa års odling. Blomanlagen börjar bildas först i september och då räknar han med att plantorna är i bra skick.

– Får vi en bra september med långa ljusa dagar och inte alltför kallt, 15–19 grader, då blir 2019 antagligen ett bra jordgubbsår. Det som händer på hösten visar hur det blir nästa år även om det just i år blev alldeles för varmt, trots att hösten var bra, säger Ulf Engström. Vi har haft flera otroligt bra höstar i rad för jordgubbsodling. Vädret kan vi inte styra men vi vill inte ha en massa regn eller mulet väder.

– Nu kommer det att finnas jordgubbar under midsommar och veckan efter. Sedan blir det ett uppehåll för oss innan den senare sorten går att skörda, säger Ulf Engström. Södra Sverige har nog redan avverkat sina sena bär. Men i Mellansverige och Dalarna borde vi klara oss hyggligt.

Så ska man äta jordgubbar ska man passa på att äta nu. Efter midsommar kommer det att finnas jordgubbar men kanske inte i butik utan snarare på Bondens marknad och liknande ställen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA