Bladlöss – så blir du av med ohyran

Publicerad:
Uppdaterad:
Bladlöss älskar knoppar och nya blad.
Foto: Thinkstock
Bladlöss älskar knoppar och nya blad.

Trädgård

Precis när allt växer och blommar som bäst dyker de upp. Små vita korn syns plötsligt på bladen och vid en närmare granskning ser vi dem – bladlössen. Men lugn, det finns hjälp, här är fem smarta och miljövänliga tips

Har du sett en bladlus på rosenknopparna, då kan du vara helt säker på att det finns fler. Bladlöss kommer ofta i stora gäng och älskar att suga musten ur blad och knoppar. De kan vara allt från gröna eller svarta till röda.

Men känn ingen panik, det finns en hel del metoder att ta till för att bli av med ohyran. Här är fem miljövänliga och effektiva sätt att slippa bladlössen.

Foto: Thinkstock

Såpvatten. En riktig klassiker mot bladlöss som fungerar om man är noggrann. Spraya 2–3 gånger i veckan och tillsätt lite t-sprit för bättre effekt. Var noga med att spraya undersidan av bladen också så att inga bladlöss kommer undan.

Recept på såpvatten

  • 8 dl vatten

  • 2 dl såpa

Laddar ...
Foto: Thinkstock

Vattna. Bladlöss gillar växter som står lite torrt bäst. Var noga med regelbunden vattning och gödsling så är risken mindre för angrepp.

Foto: Thinkstock

Kläm ihjäl dem. Har bladlössen inte hunnit blir så många än kan det vara enklast att helt enkelt klämma ihjäl dem med fingrarna. Dra längs stjälken och över knoppar och blad på dina växter för att få fatt i lössen.

Foto: Thinkstock

Nyttodjur mot bladlöss. Det går att beställa nyttodjur på nätet för bekämpning av bladlöss. Hos wexthuset.se och nyttodjur.se finns en blandning av av bladlusparasitsteklar och gallmyggor som är effektiva mot bladlusangrepp. Där finns också Chrysoperla som är ett nyttodjur mot bladlöss. och används med fördel vid kraftiga angrepp.

Foto: Thinkstock

Vattenkanon. En hård stråle vatten får de flesta bladlöss att tappa taget och de orkar inte krypa upp igen. Men nya ägg kan ju förstås kläckas. Bäst fungerar en rejäl avspolning innan en annan metod. Undvik dock om du har vattenbrist eller ömtåliga växter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA