Bo Rappne: Så förlänger du trädgårdssäsongen

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2017-05-13

Odlingssäsongen i Sverige är kort.

Alldeles för kort.

Förläng den genom att förkultivera plantorna inomhus.

– Men plantera inte allting på samma gång, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne och tipsar om bästa resultatet.

Många växter vi vill plantera har längre livslängd än den svenska sommaren. Så vi förlänger säsongen genom att förkultivera plantorna inomhus. Men hur gör man?

Plantera i omgångar

– Till att börja med, plantera inte hela fröpåsen i en och samma kruka vid samma tillfälle, säger Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård och fortsätter.

– Plantera hellre i tre omgångar. Fem-sex frön först. Vänta en vecka, plantera lika många, vänta en vecka... Förutsättningarna förändras. Vi vill ha ett par bra och kraftiga plantor. Inte många slanka.

Och sedan blir såjorden viktig. Gärna en lätt, finfördelad och dränerande.

– Får inte bli för blött i jorden. Såjordens egenskaper är viktiga. En jord som är finfördelad underlättar dessutom arbetet med att separera plantorna vid omplantering, fortsätter Bosse Rappne och strör fem-sex tomatfrön ur påsen med Gardeners Delight i den smutsiga näven.

– Min stora tomatfavorit. Bättre än godis.

Hur gör vi nu?

– Fyll krukorna med jord till brädden. Tryck inte till jorden, utan låt den vara luftig. Vattna först och lägg fröna i jorden. De är ofta små, lätta och torra. Är jorden fuktig fastnar de lättare och riskerar att inte flyta upp när du vattnar efter sådden, säger Bosse Rappne.

Lyft på locket

Täck sedan fröna – som är mörkgroende – med ett tunt lager jord och vattna. För all förkultivering gäller att fröna ska ha hög luftfuktighet och mycket ljus när de gror.

– Ställ krukan i ett miniväxthus. Var uppmärksam när plantorna sticker upp. Blir det för fuktigt kan gråmögel få fäste. Lyft på locket så det blir mer luftigt, fortsätter Rappne.

Och sedan?

Separera plantorna och plantera om dem i krukor. Använd mer näringsrik planeringsjord.
– Plantan ska ner i jorden, ända ner till hjärtbladen som är det första bladparet som kommer upp. Då blir stjälken mer stadig. Vi vill ha en planta som är kraftig och står emot vind.

Avhärda

Efter planteringen vattna – så att jorden blir fuktig, sjunker ihop och sluter tätt kring plantans rötter. Ställ plantorna i fönstret där de får mycket ljus.

– Men ställ sedan inte ut plantorna utan avhärda. Vänta till det är helt frostfritt och plantera inte plantorna så det plötsligt blir 20 graders skillnad, avslutar Bosse Rappne.

Följ ämnen i artikeln