Fixa härlig hetta - odla din egen chili

Så lyxkas du med odlingen av din alldelles egna chili

Uppdaterad 2018-10-08 | Publicerad 2018-02-22

Krydda till maten med chili från egen odling.

Gillar du att krydda maten med chili? Då ska du prova att odla din egen chili, det är både enkelt, kul och hett.

Tacos, köttfärssåsen eller fiskgrytan, det mesta blir godare med lite chili. Odla Chili själv, och det blir det extra hett.

Det är kanske svårt att tro men chilin är släkt med både tomaten och potatisen. Det är ämnet kapsaicin som gör chilin het. Styrkan sitter mest i kärnorna och de vita hinnor på insidan av frukten. Vill du ha den mildare tar du bort det och använder endast fruktköttet.

Förutom att chilifrukterna skiljer sig i utseende och styrka så smakar de också olika. Men det kan vara svårt att urskilja om man inte är van vid hettan.

Får du stor skörd är chili perfekt att torka. Trä en tråd genom chilins stjälk och häng upp för att torka på en torr plats. När frukten känns helt torr kan du antingen spara den dem hela eller köra dem i en mixer till smulor. Sedan är det bara att krydda maten efter behag! Hela torkade chilifrukter låter du koka med när du till exempel gör tomatsås. Fiska upp chilin när såsen är klar, det ger en fin, lite mildare smak.

Hur du än väljer att göra så hettar du garanterat upp maten.

Chili finns i många varianter, läs på och välj hur stark chili du vill odla.

Lyckas odla chili – gör så här:

  • När du väljer chilifrön kan det vara bra att veta hur stark chilin är. Hettan mäts i scovillegrader. En mild chilisort har ungefär 2 500 scoville, medan den dokumenterat starkaste sorten, Carolina reaper, kommer upp i hela 2 miljoner.
  • Använd små odlingskrukor med dräneringshål i botten när du ska odla chili. Fyll med såjord och lägg 1–2 frön i varje kruka. Strö över några millimeter jord och vattna med sprayflaska. Med få plantor i varje kruka är det lättare att plantera om dem sedan.
  • Spänn plastfolie över krukorna eller placera dem i ett miniväxthus på fönsterbrädan. Under grotiden vill de stå varmt, gärna uppemot 25 grader och inte under 20 grader. Ta bort plasten är plantan börjar sticka upp och då vill den även ha mycket solljus.
  • Vattna jorden rikligt, gärna med sprejflaska. När plantan växt till sig låter du den nästan torka ut mellan vattningarna så undviker du övervattning, Låt den gärna suga upp vattnet underifrån, det gillar den.
När du odlar chili behöver du plantera om flera gånger för att få bästa resultat.
  • Det är dags att plantera om plantan i en större kruka när den har fått sina första karaktärsblad, det vill säga det bladpar som kommer efter de allra första hjärtbladen. Använd lite kraftigare planteringsjord eller blomjord. Plantera djupt så att hjärtbladen hamnar i nivå med jordytan.
  • Plantera sedan om allteftersom chilin växer. För att få ut det mesta av din chiliplanta bör den slutgiltiga krukan rymma minst 10 liter jord.
  • Det största hotet mot chiliplantan, förutom kyla, är bladlöss. Spreja din planta med en såpablandning: en del såpa till nio delar vatten. Men glöm då inte att skölja frukterna innan du använder dem i maten!
  • Vill du flytta ut din chiliplanta krävs en viss invänjningstid, omskolning, då du först låter chilin stå på en solig och vindskyddad plats korta stunder, för att så småningom öka tiden till någon timme. Till slut kan krukan stå ute under dagen och bara lyftas in under natten. När den är ordentligt omskolad och nattemperaturen ligger stadigt över 12 grader kan du låta chilin står kvar ute dygnet runt.