5 ätbara ogräs för nybörjaren

Publisert:

Varför köpa dyra salladsmixer i plastpåse eller hårdodlade kryddor när det finns godsaker rätt utanför dörren alldeles gratis. Trädgårdsexperten Jessica Lyon tipsar om de godaste ogräsen.

– Det är så onödigt att kasta sådant som är sjukt nyttigt och väldigt gott, säger trädgårdsexperten Jessica Lyon från Odlingstv.

Brännässla

Nässlor känner folk lätt igen och är jättegott som nässelsoppa på våren, säger Jessica Lyon. Den visar också om man har mycket näring i trädgården, så har du nässlor, var glad över det.

Kirskål

Kirskål är en väldigt nyttig växt som är vanlig i trädgårdar men många kämpar med att få bort den. Man måste dock vara noga med att det verkligen är kirskål eftersom den är släkt med sprängört och odört som är giftig.

Ramslök

Ramslök. Har du tur att springa på ramslök så ska du passa på att plocka, om du inte är i Blekinge, där är den lokalt fridlyst. Smaken är stark och påminner om vitlök. Ramslök växer främst i södra Sverige och på Gotland och Öland.

Våtarv

Våtarv känner de flesta igen, det är det vanligaste örtogräset i Sverige. Är det torrt blir den klen och ynklig men är det fuktigt kan den bli stor och härligt saftig. Den passar utmärkt i soppor, pajer, pesto eller smoothies som ersättare till spenat.

Löktrav passar bra till pesto med sin fina vitlökssmak.

Löktrav, garlic mustard på engelska, är en riktigt god växt som växer överallt. Den kan man bland annat göra pesto på och den smakar gott av vitlök men man slipper lukta vitlök efter att man ätit den. Roten smakar pepparrot, bladen, blommorna och fröbaljorna går också att äta.

Recept på löktravspesto

  • 5 dl sköljd och grovt hackad löktrav, både blad och stjälkar
  • 1,5 dl skållade mandlar eller pinjenötter
  • 75 g finriven parmesan
  • 2 dl god olivolja
  • Salt

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.