Bosse Rappne: Låt dig inte luras i trädgårdsbutiken

Publisert:
Kolla vad som faktiskt finns i påsen och vad du ska använda den till.

Trädgårdsbutiken har gödslat med produkter.
Påsar med jordlikt innehåll i långa banor.
Näring, gödning och allehanda medel.
– Här finns mycket skräp, konstaterar trädgårdsmästare Bosse Rappne.

Utbudet av produkter för trädgårdsarbetet är digert. Inte minst utbudet av olika jordar och näringsämnen. Är det rent av fejk i påsarna? Nja, men håll koll på vad du behöver och vad produkten ska användas till.

Förvillande många

– Ja, ungefär som med hårschampon. Det finns ett för vanligt hår, ett för extra glansigt hår och ett… De tror fler påsar och produkter skapar fler behov men det blir mest förvillande, tycker Bosse Rappne, trädgårdsmästaren som driver Ulriksdals Slottsträdgård och själv anstränger sig för att begränsa utbudet av produkter.

Är det mycket skräp på hyllorna?

– Ja, absolut. Men jordfabrikanterna har skärpt sig. Ett tag höll det på att spåra ut fullständigt. Då var det investmentägda företags vinstmarginaler som bestämde pris och innehåll. Under senare år har diskussionen om och jämförelserna av olika sorters jordar lett till att det inte går att fylla påsarna med vad som helst, säger Bosse Rappne.

Planteringsjord i krukor

När det gäller just valet av jord har Bosse Rappne ett enkelt råd.

– Använd bara planteringsjord i krukor. I rabatten utgår du ifrån den befintliga jorden och köper antingen kogödsel (sandjord) eller barkmull (lerjord) och blandar med befintlig jord. För i den finns det mikroliv, med maskar och andra nyttiga djur, som inte finns i påsjorden.

Men jorden i påsarna är av olika kvalitet och olika prisnivåer. Hur ser jag skillnad?

– Du ska inte få för många säckar för hundra spänn. Fem för en hundring, tycker många är ett klipp, men jag tror att du blivit lurad, säger Bosse Rappne och tillägger:

– När den billiga jorden torkar drar den ihop sig och släpper från krukkanten. Blir svårt att vattna upp den för det rinner i stort sett rakt igenom. En kvalitetsjord är inte lika rörlig, du får inte de där springorna mellan kruka och jord och den håller vatten bättre. 

Ljusast överst

Jorden i påsarna har sitt ursprung som torv i torvmossar där det bryts i fyra olika nivåer. Det översta torvskiktet är yngst, ljusast och spänstigt. Det innebär stor volym och säcken är snart full. För att påsen ska bli tyngre fylls det på med sand och kalk för att justera surhet och ph-värde samt konstgödning för att få upp näringsvärdet.

– Jag kallar det för substrat. I min värld är det ingen jord, säger Bosse Rappne som anser att en bra planteringsjord är en blandning av den ljusa torven och den mörka som finns längre ner, den som är mer humilierad, mer nerbruten och bättre kan hålla vatten. Eller jord som kommer ur sågade torvblock, som fått torka och som man sedan har rivit isär för bättre struktur.

Pelargonjord är overkill

Men visst finns det många specialjordar som fyller en funktion.

– Orkidéjord – stora bitar för att förankra växten som kvickt suger upp vatten. Citrus- och Rhododendronjord som behövs för att växterna ska kunna plocka upp järn. Rosjord som är lite fetare och kladdigare. Dressjord som är finfördelad med ganska mycket sand fyller en funktion, fortsätter Rappne.

Men pelargonjord?

– Känns definitivt som overkill. Finns liknande specialjordar som inte fyller någon funktion. Liksom olika näring för olika växter. Köper du jord, köp ekologiskt, köp naturgödslad jord. Vi ska sluta använda konstgödningen, avslutar Bosse Rappne och öppnar en av sina egna jordpåsar.

”Eget recept” heter produkten mycket riktigt.

Utforska Livsstil

Om skribenten