Så fixar du en riktigt mysig Bullerbyjul

Publicerad 2022-11-23

Inredningsknepen som höjer julstämningen till max

Vem önskar sig inte en Bullerbyjul?

Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att få till det ultimata myset.

Glöm det ljusa och stilrena och fram med tomtar, halmpynt, stearinljus och julduk.

Finns det någon tid på året då man ska inspireras av Astrid Lindgrens Bullerbyn är det helt klart till jul. Här snackar vi idyllisk jul. Och det är inte så märkligt att det är något särskilt med Bullerbyns jular. De går nämligen all in. Dukar och gardiner byts ut, särskilt porslin plockas fram, stearinljus i överflöd lyser upp rummen och överallt hänger julbonader och girlanger.

På den här tiden hade man förmodligen något mer tid till julstöket (vissa av dem hade till och med hjälp av hembiträden). Men med ett par enkla medel går det att få till Bullerbymys utan varken oceaner av tid eller oändlig budget. Följ våra fem enkla steg och fokusera på kök, matplats, entré och rummet där julgranen står. Det är här ni kommer att umgås i jul.

1. Släck lamporna och ta fram stearinljusen

I Bullerbygårdarna är det mörkt och murrigt vid jul. Så släck lamporna och tänd stearinljus överallt. Detta höjer inte bara mysfaktorn utan döljer även eventuell stökighet som man inte hunnit ta hand om. Win win.
Färgerna som gäller är förstås rött och grönt. Tänk röda kulljusstakar och den obligatoriska gröna träljusstaken i form av en julgran så är du hemma. Även tenn och mässing syns på ljusstakarna i Bullerbyn. För extra maffigt mys över julbordet, klä in en ljuskrona med granris och häng i taket.

Ljuskrona från Ellos, mässingsljusstake från Åhléns, kulljusstake och granljusstake från Skansens webbshop.

2. Fixa julstämning på bordet

I Bullerbyn åker speciella juldukar fram. Känner man att det är överkurs kan man satsa på löpare i julig stil och varför inte röda tygservetter för att öka på den ombonade julkänslan. I dag är det också få som har en hel servis enbart för jul men på loppisar finns mängder av assietter med julmotiv. Förr hängde vi dem på väggen, nu passar de förslagsvis alldeles utmärkt som silltallrikar. Skålar, serveringsfat i olika former och färger, gör också mycket för känslan.

Tygservetter från Ellos, Löpare i linne från Himla, Serveringsfat från Royal Copenhagen, Skål c/o Larsson från Åhléns, randig duk från H&M Home.

3. Äpplen och papperspyssel i granen

Julgranen ser helt klart annorlunda ut i Bullerbyn. Röda äpplen pryder grenarna i stället för röda kulor. Knyt en ögla med ett band eller snöre och häng upp äpplet som det är. Förutom äpplen pyntas granen med mängder av vikta pappershjärtan, smällkarameller, halmslöjd och levande ljus (det finns bra elektriska alternativ som ger samma känsla). Och nej, du behöver inte gå en kurs i halmslöjd, det finns att köpa.

Julgransbelysning från Ellos, Halmbock från Åhléns, halmpynt från Jotex.

4. Tomtar i mängder

Bullerbyborna kör helt klart på more is more när det kommer till pynt. Och de älskar tomtar. Känns små tomtefigurer inte som din grej kan du absolut komma undan med en tomtar på rad-girlang. Förutom tomtarna är halm och näver helt rätt. Tänk adventsstjärnor i näver-känsla. Och återigen äpplen, ställ fram fina skålar med röda äpplen. För den modige är det kanske även dags att testa julgardiner i kök eller matsal.

Linnegardiner från Ellos, tomtar på rad från Qvesarium, Adventsljusstake från Ellos.

5. Kärve och granris vid dörren

Utomhus är förstås också viktigt när det gäller Bullerbykänsla. Satsa på en stor kärve (sparvarna ska ju också ha jul), lägg granris framför dörren och ställ klassiska lyktor vid entrén. Har du någonstans att sitta runt entrén är fårskinnsfällen given här. Vill du ta det till nästa nivå? Ställ en gammaldags kälke på farstukvisten.

Lykta från Clas Ohlson, gammaldags kälke från Decathlon, fårskinn från Royal Design, stora lyktor från Granit.
Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET