Åk på trädgårdsresa – 7 pärlor i England

Publicerad:
Uppdaterad:
Trädgårdsmästaren Christopher Lloyds Great Dixter House. Till höger syns Hidcote Manor i Cotswold.
Foto: Visitengland, National Trust
Trädgårdsmästaren Christopher Lloyds Great Dixter House. Till höger syns Hidcote Manor i Cotswold.

Odla – Tips för din odling

Storbritannien är väl värd en trädgårdsresa, eller flera. Det frodas och blommar i varendaste hörn. I allt från små täppor till stora slottsträdgårdar finns historisk inspiration och botanisk njutning för alla sinnen.

Författaren, poeten och adelsdamen lady Vita Sackville-West skapade den världskända slottsträdgården i Sissinghurst i Kent. Hennes livsverk öppnades för besökare redan 1940, bara tio år efter att hon och hennes man, arkitekten sir Harold Nicolson, köpt den medeltida palats-ruinen.

Foto: Arkivbild, Charlotta Rönn
Vita Sackville-West skapade slottsträdgården Sissinghurst. På bilden syns det så kallade sovrumshuset.

Vita kallade Sissinghurst ”min skärva till hem” vilket har sin förklaring i det till ytan utspridda hemmet. I muren låg vardagsrummet, tornet rymde Vitas arbetsrum, ett fristående hus fungerade som sovrum och ytterligare ett annat hus var kök. Trädgården var alltså med sina tio rum det egentliga hemmet. Och trädgårdsrummen avdelas med häckar och murar. En liten öppning eller grind lockar sedan besökaren vidare till nästa blomstervärld.

Foto: National Trust
Örtagården i Sissinghurst.

Vita Sackville-West gjorde den vita trädgården ikonisk, men så är den också hennes mest kända. De vita och ljusgrå nyanserna lyser till och med upp då solen börjar skymma. Vita rosor klär en metallkupol och kallor, lupiner och pioner reser sig i rabatterna.

Foto: National Trust, Thinkstock
Sissinghursts är känd för sina vita blommor. Murar och trimmade häckar skapar stilen i slottsträdgården.

Mormorstäppan omger sovrumshuset. Här blommar det i rött, gult och orange ikapp med solnedgångens strålar. Vita älskade sin pastellfärgade rosenträdgård där många gammaldags sorter blommar vackert under högsommaren.

Intill Sissinghurst finns ett B&B och vill du till och med bo i själva trädgården kan du hyra kökshuset, det så kallade Priests House. Det är ett par års väntetid och det är dyrt men då har du trädgården för dig själv efter stängning.

Foto: Charlotta Rönn
I The Lost Gardens of Heligan finns en burmesisk bro.

The Lost Gardens of Heligan i Cornwall skapades ursprungligen i mitten av 1800-talet. Men, trädgården förföll och växte igen under de nya seklet när världskriget 1914 tvingade bort trädgårdsarbetarna och in i kriget. 

Törnrosasömnen varade i 75 år tills sir Tim Smit bokstavligen högg sig in i den 1990. Han sökte egentligen en gård för uppfödning av hotade lantraser men berördes så starkt av den övergivna trädgården att han bestämde sig för att återställa den. 

– Folk tyckte vi var galna. Många tyckte den var förlorad bortom räddning, säger visionären sir Tim Smit om projektet som blev Europas största trädgårdsrestaurering.

Foto: Charlotta Rönn
Exotiska trädormbunkar och söt ananas.

Den botaniska trädgården breder ut sig över 80 hektar och består bland annat av en köksträdgård och ett växthus för ananas och meloner. Skörden tillagas och serveras i restaurangen. I krukboden såddes förr frön för framtiden, och det är fortfarande en viktig syssla. 

Intill ligger utedasset med ett minne på väggen från 1914 då trädgårdsarbetarna försvann. Här skrev de sina namn innan de begav sig ut i kriget. Få kom sorgligt nog aldrig tillbaka från skyttegravarna.

Den tropiska delen av trädgården växer gömd i en skyddad dal med ett speciellt mikroklimat där växter från Asien, Nya Zeeland och Australasien trivs. Här växer trädormbunkar, magnifika rhododendron, bambu, palmer och jättegunnera som påminner om enorma rabarber. En burmesisk repbro och det återkommande engelska regnet bidrar till den fuktiga asiatiska djungelkänslan.

Foto: Thinkstock
England är ett riktigt trägårdsland, från stora parker till små privata trädgårdar.

Vackra och intressanta trädgårdar finns det verkligen gott om i England. Du hittar helt enkelt inget bättre resmål om du är trädgårds-entusiast. Britterna älskar trädgårdar och står följdaktligen värd för världens största trädgårds-evenemang, Chelsea Flower Show.

I den brittiska myllan gror och frodas det och många lägger sin själ i att skapa de gröna oaser som i vissa fall ägnas ett helt liv för att förädla. Här finns tusentals trädgårdar att upptäcka, allt från stora parkanläggningar, strama barockträdgårdar till små privata trädgårdar. Det gäller bara att hitta dem, och det kan vara svårt. De nämns inte nödvändigtvis i turistbroschyrer eller guideböcker. Här är några tips:

❀ National Trust har ansvar för många historiska byggnader och trädgårdar. www.nationaltrust.org.uk.

❀ Sajten www.greatbritishgardens.co.uk, har bra info och en smart sökningsfunktion via karta.

❀ Privata trädgårdar hittar du via www.ngs.org.uk. Önskar du mer detaljerad information om de 3 700 trädgårdarna som är öppna för besökare finns boken Garden Visitor’s Handbook 2018 som säljs via sajten.

Planera gärna din trädgårdsresa redan hemma. En del trädgårdar är utpräglade vårträdgårdar medan andra gör sig bäst på sensommaren. Den riktiga trädgårdsälskaren ser alltså till att stå i rätt blomsterhav vid rätt tidpunkt. 

7 SKÖNA, GRÖNA OASER

Sissinghurst castle garden, Kent

 • Trädgården med sin palatsruin som blev lady Vita Sackville-Wests livsverk.

 • Så hittar du hit: Hyrbil från Londonflygplatsen Gatwick till byn Cranbrook eller om du känner dig osäker på att köra i vänstertrafik kan du ta tåg från London till Staplehurst Kent. Därefter tar du buss till Sissinghurst by följt av en promenad på cirka 2 kilometer.

 • www.nationaltrust.org.uk/sissinghurst-castle-garden

The Lost gardens of Heligan, Cornwall

 • 1990 började totalrenoveringen av trädgården som legat helt orörd i 75 år. 

 • Så hittar du hit: Hyrbil till byn Mevagissey eller tåg till St Austell i Cornwall, därefter taxi eller buss.

 • www.heligan.com

Kew gardens, London

 • Kew Gardens botaniska trädgård i London är världsarvslistad och har mycket att erbjuda: parken med 14 000 träd, växthus med tropiska växter, en grästrädgård, trädtoppsäventyr, minitåg och mycket mer. Trädgården är mycket vårvacker med sina blommande lökar och rhododendron.

 • Så hittar du hit: Ta tunnelbanan med District line till Kew Gardens.

 • www.kew.org

Foto: Thinkstock
Världsarvslistade Kew gardens

Chelsea physic garden, London

 • Centrala Londons bäst bevarade hemlighet är en apotekarträdgård från 1673 med 5 000 medicinalväxter. Den är en oas med ett unikt mikroklimat bakom en mur vid floden Themsen. Här finns även kafé och butik.

 • Så hittar du hit: Royal Hospital Road 66, tunnelbana med antingen Circle line eller District line till Sloane Square.

 • www.chelseaphysicgarden.co.uk

Hidcote manor, Cotswolds

 • Lawrence Johnston konstnärliga öga formade en trädgård med växter han samlat på resor runt om i världen. Hans trädgårdsrum har inspirerat otaliga trädgårdsfantaster även Vita Sackville-West. Kombinera gärna utflykten med en tur till trädgården vid Kiftsgate court, cirka en kilometer bort. 

 • Så hittar du hit: Drygt 1,5 kilometer från byn Mickleton i norra Cotswolds. Ta tåg till Honeybourne, förbeställ taxi till Hidcote Bartrim.

 • www.nationaltrust.org.uk/hidcote

Foto: RHS
Romantiska Hidcote manor i Cotswolds.

Great Dixter, East-Sussex

 • Den som drömmer om starka färger och vildvuxet i kontrast mot formklippt bör se Christopher Lloyds livsverk. Han har skapat en experimentell blomsterträdgård kring sitt medeltida tudorhem. Great Dixter ligger praktiskt nog nära Sissinghurst.

 • Så hittar du hit: Ta buss från Rye, Hastings eller Tenterden till Northiam.

 • www.greatdixter.co.uk

RHS Garden Wisley, Surrey

 • Kungliga hortikulturella sällskapets visningsträdgård och butik är ett måste för trädgårdsnördar som söker idéer, plantor och ny odlingsteknik. Här arrangeras allt från halvdagskurser i växtfotografering till workshoppar och utbildningar. 

 • Så hittar du hit: Ta tåg till Woking och därefter taxi.

 • www.rhs.org.uk/gardens/wisley

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA