Bygga altan – här är billigaste byggvaruhuset

Publicerad:
Uppdaterad:
Prisskillnaden mellan olika byggvaruhus är stor.
Foto: Johnér
Prisskillnaden mellan olika byggvaruhus är stor.

Hus och hem

Ska du bygga ny altan i sommar? Då kan du spara över 6 500 kronor på att välja rätt byggvaruhus för ditt altanprojekt.
Det visar en ny undersökning från prisjämförelsesajten Byggvarulistan.se.

Trall, stolpskor och skruvar i massor – ett altanbygge kräver stora mängder material. Och gratis är det inte heller. I snitt får du räkna med att betala cirka 16 500 kronor för ett typiskt altanprojekt. Det visar den oberoende sajten Byggvarulistans undersökning, som gjorts för tredje året i rad.

Men skillnaden mellan de dyraste och billigaste aktörerna är stor. Om du inhandlar allt material på Beijer Bygg får du betala drygt 20 500 kronor. På Hornbach kostar motsvarande material drygt 14 000 – en prisskillnad på totalt cirka 6 500 kronor.

Olika strategier

– De billigaste byggvaruhusen har som strategi att erbjuda det vanligaste sortimentet, medan proffskedjorna måste tillhandahålla alla möjliga sorters skruvar och annat. Proffskedjorna har dessutom bättre bemanning, och tar på så vis betalt för sin kunskap, säger Magnus Svensson, vd på Byggvarulistan.

Anmärkningsvärt är att butikernas snittpris ökat med nästan 1 300 kronor jämfört med förra året. På Bygma har priset för altanmaterialet gått upp med över 3 600 kronor.

– Det råder högkonjunktur med stor efterfrågan, och leverantörerna har lärt sig att ta mer betalt, säger Magnus Svensson.

Tror på prispress

Framöver tror han dock att priserna kommer att pressas nedåt, i takt med att bygghandeln i allt större utsträckning digitaliseras.

– Man ser att det här är året då alla traditionella byggvaruhandlare skaffat e-handel. Det är en pågående omställning, som jag tror kommer att leda till bättre priser och leveransvillkor.

Hur mycket ska man titta på priset när man bygger altan?

– Man ska inte jaga det lägsta priset bara för att. Titta på materialet, och framför allt hållfastheten. Vår undersökning, där vi valt vanlig normaltrall, visar att alla överlag har god hållfasthet. Men vill man ha en bättre trall med mindre kvistar får man betala mer, och det materialet kanske man inte hittar hos lågpriskedjorna, säger Magnus Svensson.

Fakta: Om undersökningen

  • I Byggvarulistans jämförelsekorg finns byggvaror till ett typisk svenskt altanprojekt på 10x5 meter altan. Detta är tänkt att byggas på ett kryssbjälklag vilande på färdiga betongplintar där det övre bjälklaget är lagt på cc 60 cm. Trallen är vanlig impregnerat virke med dimensionerna 28x120 mm. I korgen har de räknat på trall, reglar, skruv, vinkelbeslag, spikningsplattor, betongplint och justerbara stolpskor. De har i första hand räknat på 70 cm höga justerbara betongplintar med tillhörande stolpsko.

  • Undersökningen är gjord i Stor-Stockholm där de flesta kedjor finns representerade. Byggvarulistan har även räknat på hemleverans med kranbil till en tänkt villa i Enskede. Till de kedjor som inte finns representerade i Stor-Stockholm jämförbara avstånd använts.

Foto: Byggvarulistan
Foto: Byggvarulistan
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA