Så skaffar du höns i trädgården – guide

Vill du skaffa höns och äta nyvärpta ägg till frukosten? Här kan du läsa hur Felicia i Vagnhärad byggde hönshus hemma

Publisert:
När familjen är hemma får hönsen spatsera fritt i den stora trädgården.

Felicia är en riktig hönsmamma. Hon byggde om friggeboden till hönshus och skaffade en flock kacklande kompisar. Nu har hon ständig tillgång till färska ägg och är aldrig ensam i trädgården.

Redan när vi kliver ur bilen hör vi tuppen gala. Det röda trähuset ligger på en höjd med utsikt över ett böljande landskap av åker och äng. Idyllen är fullkomlig med fruktträd, grönsaksodlingar och höns som pickar i gräset.

–Hönsen är en del av idén att bo på landet. Vi trivdes inte i förorten, vi växte ur stan. Och en månad efter att vi flyttat in i huset köpte jag äggen som skulle bli mina första hönor. Jag lade dem i kläckningsmaskinen och efter tre veckor tittade kycklingarna ut, säger Felicia.

Felicia och hennes familj flyttade från Stockholm till sörmländska Vagnhärad för två och ett halvt år sedan. Från början fanns inget hönshus, men Felicias man Tom byggde snabbt om friggeboden längst ner på tomten och gjorde en hönsgård som är ordentligt säkrad mot rovdjur med nät både på sidorna och i taket. De flesta dagarna går hönsen fritt antingen i en inhägnad utan tak eller på tomten. Eftersom trädgården är stor så håller de sig ofta hemma och när de ibland sticker i väg till grannen eller ut på grusvägen kommer de alltid tillbaka. Det fria livet innebär en risk för hönsen och Felicia har haft ovälkommet besök av räv, mink och duvhök.

– Det är verkligen viktigt att ha en säker hönsgård. Vi släpper bara ut dem när vi är ute i trädgården men det kan hända saker ändå. I förrgår kom räven och tog lilltuppen och en av hönorna.

En månad efter att vi flyttat in i huset köpte jag äggen som skulle bli mina första hönor
”Hönsen är en del av idén med att bo på landet”, säger Felicia.
Olika hönsraser ger olika färg på äggen.
Hönsen går oftast fritt på tomten.
Du behöver inte ha en tupp om du vill skaffa höns men hos Felicia vaktar tuppen på sina hönor.

Så här mycket plats behöver hönsen I hönshuset

  • Max 2–3 stora hönor per kvadratmeter.
  • I hönsgården: Minst 1 kvadratmeter per höna.
  • I trädgården: Minst 6 kvadratmeter per höna som går fritt för att inte gräsmattan ska förstöras.
Bruno lär sig handskas med en av kycklingarna.

Vem bor här?

  • Felicia Sjösten Harlin, 32, Tom Harlin, 32, och barnen Bruno, 4, och Mauro, 1 (när reportaget gjordes var barnen 3 år respektive 2 månader).
  • Gör: Felicia jobbar som hållbarhetsspecialist och Tom jobbar som byggnadsingenjör.
  • Tomten: Totalt 5 500 kvadratmeter utanför planlagt område i Vagnhärad, Trosa kommun.

Vi dricker kaffe på ett nybyggt trädäck och tittar ut över odlingslådor, växthus och hönsgård. Runt oss pickar några av hönorna, övervakade av en beskyddande tupp. De kuttrar och småkacklar förnöjt och kikar under bordet om det kan finnas några smulor innan de sätter fart mot en av bärbuskarna. Familjen får ungefär ett ägg per höna och dag, och med nuvarande flock på sex höns är det mer än nog för deras behov. Hur många ägg hönorna lägger beror på ras såväl som årstid och hönans ålder. Raserna i den här hönsgården är utvalda bland annat efter vilka färger äggen får och Felicia visar upp en pastellfärgad blandning av ljusgrönt, cremegult, puderrosa och ljusblått. Men jakten efter den perfekta färgpaletten går vidare, så nu är det nya kycklingar på gång som kanske kan ge ytterligare några nyanser på äggen i framtiden.

Kycklingarna får ännu inte gå med resten av flocken utan har sin barnkammare i garaget. Felicias son Bruno visar stolt upp de femton dunbollarna som trängs under en värmelampa i ett inhägnat hörn. Här får kycklingarna växa till sig ett par månader innan de släpps ut i trädgården till de andra.

Vi går över tomten mot hönshuset som just nu är inramat av ett blommande äppelträd. Här inne är det isolerat både för hålla kylan ute på vintern och minska värmen på sommaren. Väggarna är vitmålade, och i några av redena ligger helt färska ägg.

– Det bästa med att ha höns är att få egna ägg och att de är så vackra i olika färger. Och äggulorna är intensivt gula, färgen kommer sig av att de äter mycket gräs, säger Felicia.

Felicias bästa hönstips

  • Var inte för rädd att sätta igång!
  • Satsa på ett ordentligt hönshus med ståhöjd så det är enkelt att mata och städa.
  • Gör en hönsgård som är säker mot rovdjur och rovfågel.
  • Prata med någon som kan vara hönsvakt om du vill åka bort.
  • Satsa på ett islolerat hönshus, gärna med automatisk hönslucka.
Kycklingarna håller värmen under värmelampan.
Det isolerade hönshuset håller kylan ute på vintern och minskar värmen på sommaren.
Äggkläckningsmaskinen gör det enkelt att hålla koll på äggen som ska kläcka.

Hönorna äter gärna familjens matrester som ett komplement till foder och det de pickar i sig utomhus. På ett klimatsmart sätt förvandlas gamla smörgåskanter och ostskalkar till de färgglada äggen i familjens kylskåp.

– För mig är hönsen en del av att bo på landet och vara självförsörjande. Det handlar också om ett cirkulärt tänk, där hönsen äter våra matrester som förvandlas till gödsel som vi använder till att odla grönsaker med, som blir nya matrester för hönsen.

Att ha höns i trädgården behöver inte vara ett betungande jobb, men de måste tittas till varje dag. Felicia har pratat med grannen för att ha en hönsvakt redo den dagen familjen vill åka i väg. Den dagliga skötseln handlar om att ta in och ut hönsen, att ge dem mat och vatten och att städa i hönshuset.

– Att ha höns är minimalt med jobb. Jag tycker inte att man ska vara så rädd för att sätta igång, man lär sig fort hur man ska göra och behöver inte veta allt från början. Jag hade ju inte ens ett hönshus, utan tänkte att det får lösa sig. En del har så piffiga hönsgårdar men det har inte vi prioriterat, här är det mer ”man tar vad man har”.

Oemotståndligt söt liten dunboll.

Experten: ”Se till att ha hönsvakt om du vill åka bort”

Karin Neuschütz är författare och har bland annat skrivit boken Höns i trädgård (Natur & kultur).

  • Får man ha höns i alla trädgårdar?

–Ja det får man, men kolla med kommunen för det kan finnas lokala föreskrifter om antal eller storlek på fåglarna. Det är vanligt att man inte får ha tupp inom tättbebyggt område.

  • Hur många höns är lagom?

– Hönsen trivs med att vara i flock så jag tycker att man kan börja med fem–sex hönor. Man kan ha tupp, men man måste inte ha det om man bara är ute efter äggen.

  • Vad ska man tänka på innan man skaffar höns?

– Man behöver vara säker på att man har både plats och tid, och tänka över så att man kan slakta en sjuk höna eller en tupp som man inte vill ha kvar. Se till att ha en hönsvakt om du vill åka bort och prata med grannarna i förväg. Hur ska trädgården vara för att hönsen ska trivas?

– Det måste finnas yta om hönsen ska ha det bra, och de gillar att det är torrt. Höns älskar variation, de gillar kortklippt gräs och äter genast upp ogräs som maskrosor, klöver och mossa så man kan få en fin gräsmatta om de har tillräcklig plats. De trivs inte med öppna ytor, utan vill ha buskar eller trädgårdsmöbler att gömma sig under. Se till att skydda rabatterna om de är nyanlagda, gamla uppvuxna perenner är inget problem.

  • Hur mycket jobb är det att ha höns?

– Det är en del jobb innan man skaffar hönsen med att ställa i ordning ett hönshus och en utegård som är rovdjurssäker och taktäckt. När man väl har dem behöver man bara mocka, ge mat och öppna och stänga morgon och kväll, det går på tio minuter. En gång om året behövs en riktig storstädning i hönshuset.

Utforska Livsstil

Om skribenten