Gör dina egna stolsdynor

Uppdaterad 2020-03-27 | Publicerad 2020-02-17

Snygga och bekväma stolsdynor. Prova på needle punching.

Skapa fluffiga och dekorativa stolsdynor med den senaste DIY-trenden – needle punching. Du behöver varken kunna sy eller brodera och du slipper dessutom fästa trådar! Härligt hemmas pysselexpert Helena Schaeder Söderberg visar hur.

Till en dyna gick det åt sammanlagt mindre än ett nystan garn. Du kan alltså med fördel använda garnrester.

Du behöver:

  • Punch needle
  • Linnetyg
  • Babygarn i 100 procent ull
  • Broderiring, till exempel
    25 cm i diameter
  • Skollim eller textillim
  • 3 mm tjock hobbyfilt
  • Linjal
  • Tuschpenna
  • Pensel
  • Eventuellt Sock-stop

Så här trär du din punch needle

1. Använd den medföljande påträdaren och trä din punch needle som bilden visar, via öppningen i den ihåliga nålen och hela vägen genom handtaget. Till mitt garn använde jag den tjockaste av de tre medföljande nålarna.

2. I nästa steg behöver du trä ut garnet genom det lilla nålsögat i spetsen. Tag hjälp av påträdaren även här.
3. Så här ska tråden löpa genom nålen och ut genom det lilla hålet. Här ser du också att nålen har en sluttande öppning på ena sidan.
4. Bestäm vilken längd du vill ha på öglorna. Jag valde att sätta längden till 9 mm. Säkra gärna inställningen med gummiband om du inte vill riskera att reglaget råkar förflyttas under tiden som du jobbar.

Steg 1.

Gör så här:

1. Klipp ut en bit linnetyg som är cirka 10 cm större än broderiringen, både på bredden och höjden. Stryk vid behov tyget. Rita ut den ring som kommer bli din broderiyta, använd till exempel insidan av broderiringen som mall.

Steg 2.

2. Rita upp ditt motiv inuti cirkeln. Tänk på att motivet kommer bli spegelvänt. Se till så att trådriktningen går rakt vågrätt och lodrätt innan du börjar rita.

Steg 3.

3. Dags att börja brodera! Centrera och spänn tyget i broderiringen. Brodera ett fält i taget. Börja från utsidan av fältet och arbeta dig inåt. Stick ned nålen genom tyget tills det tar stopp och för upp nålen igen. Flytta nålen vidare någon mm men lyft den inte från tygets yta. Stick ner nålen igen och upprepa.

Obs! Det är mycket viktigt att garnet löper fritt. Vira upp det från nystanet allt eftersom du broderar. Annars riskerar du att öglorna repar upp sig eller blir olika långa. Se även till så att du har nålspetsens sluttande öppna sida mot färdriktningen hela tiden.
Steg 4.

4. När du är klar med ett fält klipper du helt enkelt av start- och sluttråden någon millimeter från tyget. Trådarna behöver inte fästas.

Steg 5.

5. Ångrar du dig och vill byta färg på ett fält är det enkelt att repa upp garnet. Börja i mitten där du slutade och dra upp tråden.

Steg 6.

6. Fortsätt jobba på samma sätt tills alla fält är täckta.

Steg 7.

7. Kontrollera regelbundet undersidan (som egentligen är rätsida) så att resultatet blir jämnt och fint. Enstaka öglor som sticker upp kan klippas av i höjd med de andra öglorna.

Steg 8.

8. När du är klar med hela broderiet lossar du på broderiringen och lägger den åt sidan.

Steg 9.

9. Till stolsdynan behöver du två rundlar av tjock filt. Måtta med insidan av broderiringen för att rita ut två cirklar med samma diameter som broderiet. Klipp ut dem.

Steg 10.

10. Trimma linnetyget cirka 2–3 cm från broderiet. Klipp små jack jämnt fördelade runt kanten, men inte hela vägen in till broderiet.

Steg 11.

11. Täck hela den broderade ytan med lim. Detta fäster garnet och gör att öglorna inte repar upp sig. Placera den första runda filtbiten ovanpå limmet.

Steg 12.

12. Limma längst kanten på filten och vik över linnetygets flikar.

Steg 13.

13. Avslutningsvis limmar du hela ytan igen och lägger på den sista runda filtbiten som blir dynans botten.

Steg 14.

14. Om du vill att stolsdynan ska sitta säkert på stolen eller pallen och inte glida av så kan du måla dit prickar av Sock-stop. Det torkar på cirka 10 tim.

Klart!

Needle punching kan varieras i det oändliga genom att använda olika typer av garn och storlek på nål samt variera längden på öglorna. Du kan även mixa öglor med de släta stygn som blir på avigsidan och på så sätt få olika strukturer. Brodera till exempel tavlor, kuddöverdrag, väskor eller motiv som du klipper ut och fäster på kläder med hjälp av vlieseline.

Följ ämnen i artikeln