Hitta nya kombinationer till sommarkrukan

Publicerad:
Uppdaterad:
Förnya sommarkrukan med nya kombinationer.
Foto: Nina Kindbro
Förnya sommarkrukan med nya kombinationer.

Odla – Tips för din odling

Lobelia, pelargon och petunior i all ära, ibland kan det vara kul att tänka nytt. På Ulriksdals slottsträdgård är de fenomenala på att kombinera olika växter. Här är sex krukor att inspireras av.

Ibland kan det gå lite slentrian när växter ska väljas till krukorna utanför dörren. Några röda pelargoner, vita margeriter och blå lobelia, somrigt, absolut, men kanske dags att vidga vyerna lite.

På slottsträdgården Ulriksdal finns mängder av kombinationer i krukor att inspireras av. Här är några av våra favoriter.

Foto: Nina Kindbro
Färgstarkt i rött, gult och lite vitt.

Fräckt och färgstarkt

Här är det starka färger som gäller. Röd hängverbena matchas av orange nemesia och det hela får lite skirt sällskap av snötörel.

Foto: Nina Kindbro
Lila i olika toner.

Läckert i lila

Det finns många fina grässorter och varför inte sätta det i krukan? Här är fjäderborstgräs, lila hängverbena, rabatteternell och petunia i vacker kombination.

Foto: Nina Kindbro
Romantiskt och väldoftande.

Luvlig doft

En kruka behöver ju inte vara rund. Här är en rosa petunia, heliotrop och snötörel planterade i en avlång låda. Heliotropens ljuvliga doft sprider romantik över omgivningen.

Foto: Nina Kindbro
Kontraster skapar intressanta kombinationer.

Mixa och matcha

Dahlior är perfekt att ha i kruka eftersom de inte tål frost, bara att ställa in om det finns risk. Här har sommardahlian sällskap av fjäderborstgräs, nemesia och plättar i luften.

Foto: Nina Kindbro
Matcha pastellerna med något färgstarkt.

Både pastelligt och färgstarkt

Har du ett soligt läge kan den här kombinationen passa bra. Lejongap, eldkrona och de vackra klöverbladen trifolium.

Foto: Nina Kindbro
Finstämt i grön och vitt.

Sköna gröna toner

Alla krukor behöver inte ha färgglada blommor. En kruka i gröna toner och lite vitt är skön att vila ögonen på. En ormbunke eller bräken gör sig fint till snötörel eller någon annan vitblommande växt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA