Låt maskrosorna stå – rädda ett bi

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2018-04-26

Rensa inte bort maskrosorna – ett bi nära dig kan behöva den.

Bostadsbrist, svält och förgiftning. Att vara trädgårdsmästare är inte lätt. Inte om man är ett bi i alla fall. Men det finns ändå hopp. Om du slutar rensa så noggrant så hjälper du faktiskt bina. Och slår två flugor i en smäll (nåja), du slipper rensa och bina hittar mat.

Kortklippta golfgreener till gräsmattor och bara vintergrönt i rabatterna. Dikesrenar rensade från allt som blommar. Våra små trädgårdsmästare har det inte lätt. Det är bina vi pratar om.

På senare år har antalet bin minskat drastiskt och det finns flera olika anledningar. I takt med att jordbruket förändras och blir mer storskaligt försvinner ängarna och beteslandskapen växer igen.

Vildbin är lite kräsna och inte superbra på att flyga, de äter också bara från ett fåtal blommande växter. Honungsbin kan flyga längre och är inte så nogräknade, det mesta som blommar funkar, men det råder ändå matbrist.

Bostadsbristen är också ett problem för vildbina. När slåtter och bete inte längre håller markerna öppna är det svårt för dem att hitta någonstans att bo. Döda träd rensas bort där andra arter förr kunde bygga sina bon.

Kemiska bekämpningsmedel kan både döda och försvaga bina men också påverka binas larver negativt och arbetarnas förmåga att hitta honung.

Sjukdomar och parasiter sprids också mellan bisamhällen när människor handlar med bin mellan olika länder.

En perfekt gräsmatta – enligt bina.

Vad kan vi göra för att underlätta för bina?

  • Har du trädgård kan du sätta blommor som bina gillar, både ettåriga och perenner. Rensa inte bort maskrosorna eller klövern ur gräsmattan, låt det bli binas egen drive-through restaurang. Och fint är det också.
  • Bygg ett bihotell och en bi-vattnare, på Naturskyddsföreningens hemsida finns bra byggtips. Perfekt pyssel tillsammans med barnen.
  • Att välja ekologisk mat minskar användningen av bekämpningsmedel vilket gynnar både oss och bina.