Ge ditt badrum nytt liv

Publisert:
Växter mjukar upp känslan i badrummet. Blandare från Mora armatur.

Att renovera ett badrum är ofta en långdragen och kostsam historia.
Här tipsar inredaren Monica Karlstein om hur du kan få en ny och fräsch känsla utan att tömma hela sparkontot.

1. Rensa

Det kan låta lite väl enkelt. Men gör dig av med gammal skit som tar onödig plats och samlar damm. Töm badrumsskåpet på sådant du ändå inte använder och släng tomma förpackningar i lådor, skåp och på badkarskanten. Gör dig av med urtvättade handdukar, missfärgade duschdraperier och blekta mattor. Det kommer att göra större skillnad än du tror. Plocka också in lite grönska i form av växter och blommor. Det gör att ett annars hårt och kallt badrum upplevs lite mjukare och varmare

2. Klä golvet med vinyldekor

För den som vill göra minsta lilla ansträngning i arbete och investering kan vinyldekor på golvet vara ett alternativ. Ja, du läste rätt. Numera finns det inte bara dekorplast till fula bårder på väggarna utan en tjockare vinyldekor med eller utan textur som ger ett visst halkskydd och som är anpassat för golv. Vinylen fungerar inte som ett tätskikt utan ska bara ses som en korttidsapplikation under ett par års tid. Den finns i många olika färger och mönster, till exempel hos Paxlux.se.

3. Byt krokar, knoppar och beslag

Piffa till och förnya ditt befintliga badrum genom att byta krokar på väggen, byt handtag och knoppar på skåp och få en ny känsla. Fånga upp till exempel ett mässingshandtags guldiga toner med en guldfärgad ljusstake på badkarskanten. Ett tips är att använda en stark dubbelhäftande tejp för kakel att sätta upp krokar med, så att du slipper borra. Sådan tejp finns i ditt byggvaruhus.

4. Klä med microcement

Har du ett kakel som känns omodernt eller hade de förra ägarna dålig smak och valde ett klinkers eller kakel som inte faller dig i smaken. Microbetong eller microcement som det också kallas är en kompositbeläggning baserad på cement, vattenbaserade hartser, tillsatser och mineralpigment och kan appliceras direkt på kakel och klinkers och är både vattentätt och fogfritt. Det går att få i olika kulörer och texturer och glans och blir hårt som betong när det härdar. Läs mer: Microcement08.se.

Badrumsinredning från Svedbergs.
Knopplist i björk, 99 kr, Granit. Kroklist med självhäftande upphängning, 185 kr, Beslagonline.se. Klädhängare, 200 kr, Jysk.

5. Måla plastmatta och kakelväggar

Har du en plastmatta på golvet som är funktionsduglig men du hade föredragit den i en annan stil? Då kan du måla om den med en speciell färg, lite beroende på mattans kvalitet och skick. Fråga i din färgaffär vilken färg du ska använda för ett tåligt resultat. Det finns också kakelfärg som förvandlar kakel till nyskick utan att du behöver kakla om. Färgen ska ge en tålig, slitstark och vattensäker yta och kunna fungera till och med på duschväggar. Färgen ska ge en blank emaljliknande yta utan penselmärken och vara mögelresistent. Kakelfärg finns till exempel från varumärket Ronseal.

Pall, 199 kr, Ikea.
Vägghylla med spegel 899 kr, Ellos.
Att bara byta ut eller måla om skåpsluckorna kan göra stor skillnad för helhetsintrycket i badrummet.

6. Byt möblerna

Det kan vara svårt att möblera om i ett badrum men du kanske fortfarande kan välja ett par möbler själv. Kanske kan du byta ut badrumsskåpet till ett större för att dölja en ful bård eller ett fult kakel eller ställa in en fin pall eller ett skåp i badrummet. Tvättmaskinen kanske kan placeras under en bänkskiva med ett draperi som skymmer den. Kanske kan du också sätta upp en vägghylla för att förvara handdukar. Vanliga möbler som egentligen inte är avsedda för badrum brukar klara sig fint från vatten så länge de inte står för nära duschhörnan och det kan verkligen förhöja känslan i ett annars trist badrum.

7. Måla fogarna

Smutsiga fogar är mer regel än undantag i ett gammalt badrum eftersom de ofta är svåra att göra rent. Att måla fogarna på nytt kommer att göra stor skillnad, och kanske kan du måla dem i en annan färg så skapar du dessutom lite förändring. Har du haft vita fogar tidigare kommer mörkgråa fogar att göra stor skillnad från vad du är van vid.

8. Återvinn och fynda det andra gör sig av med

Någon annans skräp kan bli till ditt guld. Det finns ett stort utbud av badrumsinredning på andrahandsmarknaden, till exempel Blocket. Det kan handla om allt ifrån badkar, till duschväggar, skåp och handfat som ofta är i väldigt bra skick trots att de är begagnade. Och för nästan inga pengar alls.

9. Inreda badrummet

Kanske vill du inte ens måla väggarna, men du vill ändå göra något. Då är tipset att byta ut de små detaljerna, till exempel handdukar, duschdraperi, matta, tandborstsmugg, tvålpump och toalettborste. Förslagsvis till några som går i samma färgskala och skapar en enighet. De små detaljerna kommer att göra stor skillnad trots att du inte vill dra igång en stor renovering. Så länge kommer du långt med de små förändringarna.

10. Byt ut gammal silikon

Du har säkert sett att kanten mellan handfatet och väggen eller mellan väggen och badkarskanten gulnat eller kanske till och med svartnat. Förmodligen har du säkert också försökt skrubba den ren men gått bet. Tipset är att skära bort den och lägga en ny silikonfog. Det gör stor skillnad. Fråga i ditt byggvaruhus så guidar de dig till vilken silikon du ska ha och ofta finns det en instruktion på förpackningen

11. Byt blandare

Ge ditt badrum en ny snygg detalj genom att byta blandare. Kanske en mattsvart eller en i mässing som kontrast till den gamla kromfärgade som du levt med länge. Och kanske kan även ett skåp få nya luckor, vilket kan ge ett helt nytt intryck. Föreställ er det här badrummet med vita skåpluckor som byts ut till gröna. Rätt stor skillnad, eller hur?

Handduksset två handdukar och två badlakan, 299 kr, Åhléns. Tandborstsmugg, 64 kr, tvålpump, 93 kr, toalettborste, 180 kr, Bloomingville.

Så håller du nere kostnaderna vid en totalrenovering

Landar du i att ändå totalrenovera badrummet? För att vara säker på att få ett professionellt och hållbart resultat med garanti så ska man alltid anlita ett företag som gör hela renoveringen. Men det kan ofta bli en kostsam historia. Vill du hålla nere kostnaderna finns det ett par mindre riskfyllda delar av en totalrenovering som du kan göra själv.

  • Ta bort alla gamla saker på egen hand, till exempel lister, duschväggar, badkar och handfat. Så att hantverkarna slipper lägga tid på sådant som du kan göra själv.
  • Riva kakel. Viktigt är att du – till skillnad mot om du river kakel i köket – får bort hela konstruktionen och inte bara ytskiktet. Då blir det lättare för hantverkarna att sätta igång direkt.
  • Frakta bort avfall. Ser du till att frakta bort det nedrivna kaklet, den gamla toastolen med mera sparar du tid för hantverkarna och de kan säkert gå ner i pris.
  • Sätt upp saker själv. När själva renoveringen är klar återstår det att sätta upp badrumsskåp, handfat, krokar och speglar. Det kan du göra själv eftersom du förmodligen ändå måste vara med när det görs för att bestämma placeringar.

Källa: Renoverabillig.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten