Så sköter du din basilika – Bosse Rappne tipsar

Publicerad:
Uppdaterad:
Vänta inte att skörda din basilika. Sidoskotten växer snabbt.
Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
Vänta inte att skörda din basilika. Sidoskotten växer snabbt.

Odla – Tips för din odling

Kryddväxter är den grönsak som intresset för att odla själv ökar mest för.
Basilikan tillhör de mest populära kryddväxterna att odla. Bosse Rappne ger tips på hur du bäst odlar basilika. Det finns en mängd olika sorter.

Vi kliver in i Bosse Rappnes växthus på Ulriksdals Slottsträdgård där basilikan, i en stor kruka, vuxit sig stor och stark. Här står också dill och gräslök.

Hög tid att skörda

– Många gånger är vi alldeles för kära i våra små grönsaksplantor, så vi skördar inte utan går mest och tittar. Men vi odlar ju för att äta och det kan inte bli mer närodlat och fräschare än så här, säger Bosse Rappne och nyper av de längsta bladen, just ovanför några sidoskott på basilikan.

– Här i bladfästena sitter en massa sidoskott och då ska man skörda det som sitter ovanför. Om jag bara låter växten växa så blir den inte lika kompakt och fin. Vill ha fräscha och nya blad så om jag tar de här bladen i toppen kommer sidoskotten att börja växa. Och när de har vuxit sig stora så kan jag toppa dem igen och då blir det som en liten buske.

Värme ger arom

På det här viset kan tio stjälkar bli 25–30 på bara några veckor om man nyper av dem där det kommer sidoskott.

Basilikan är känslig för frost och låga temperaturer och vill ha en varm och skyddad plats. Lämpar sig därför bäst att odla i kruka så den går enkelt att flytta.

– Ju varmare och soligare desto starkare arom dessutom, säger Bosse Rappne och ser fram emot en klassisk tomat- och mozzarellasallad

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
Kryddväxter i kruka blir alltmer populärt.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA