Så slipper du slokande syrenbuketter

Publisert:
Med några enkla knep står sig syrenbuketten längre och du slipper slokande blomklasar.

Brukar syrenbuketten sloka efter bara ett par timmar? Här är knepen som får den att hålla sig vacker längre.

Maj är dofternas högtid. Hägg, syren, kaprifol och liljekonvalj. Dofterna kommer i sjok och omsluter oss, kvällspromenaderna är ren och skär njutning. Visst är det lockande att ta in syrenkvistar och sätta i vas så doften kan sprida sig även inomhus. Men efter bara ett par timmar hänger kvistarna med sladdriga blommor och doften är borta. Men det finns några enkla knep som gör att du får glädjas åt din bukett längre.

Här är knepen som får syrenbuketten att hålla längre

  • Långa syrenkvistarna är vedartade och har svårt att ta upp vatten, men om du fyller vasen med varmt vatten, cirka 40 grader, så blir det lättare.
  • Skär av stjälkarna diagonalt med en riktigt vass kniv, snittet ska vara 4–5 centimeter långt. Sätt ner stjälken direkt i vattnet, vänta inte till du skurit av alla. Ju fortare ner i vattnet desto bättre.
  • Vill du ha en lite bukett med korta skaft så blir det enklare, då är skaftet mjukt och tar lättare upp vatten.
  • Syrenbladen kräver mycket vatten för att hålla spänsten. Byt ut dem mot blad från andra växter som håller bättre, det blir snyggt också.

Källa: Blomsterlandet

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.