5 köksredskap du borde byta ut
Hackar du grönsaker på samma skärbräda år ut och år in?
Då kan det vara dags att ta dig en funderare.
De här fem köksredskapen borde du byta ut.
Det är viktigt att byta ut köksredskapen när det blivit slitna. Bakterier kan samlas i repor och i värsta fall kan det skadliga ämnet anilin överföras till maten om du använder redskap som utsatts för höga temperaturer under en längre tid.
Cancerframkallande anilin
Livsmedelsverket varnar att man i EU har upptäckt att cancerframkallande polyamidplast, det vill säga nylon, har läckt ut i mat. Särskilt försiktig bör du vara om du har eller köper köksredskap som är tillverkade i svart plast. Kontrollera att dina redskap har EU:s glas- och gaffel-symbol, som försäkrar att produkterna är tillverkade i material av högre kvalitet.
1. Husgeråd i plast
Stekspadar och slevar i plast kan börja smälta när de utsätts för höga temperaturer. Har de smält, blivit missfärgade eller börjat gå sönder är det läge att byta ut. Som regel bör du byta ut dina plastredskap vartannat år. Detsamma gäller för matlådor och slitna bunkar.
2. Skärbrädor
Repiga skärbrädor som aldrig tycks bli rena är det bara att slänga. Efter år av hackande och diskande i maskin är det efter cirka tre år dags att byta ut. Tänk också på att använda separata skärbrädor till kött och fisk och grönsaker.
3. Gummiredskap
Redskap i gummi och silikon kan liksom de i plast börja smälta och bli repiga. Byt ut din gummislev och slickepott när de börjar bli slitna, gärna vartannat år.
4. Stekpannor och kastruller
Stekpannor och grytor med teflon eller annan non-stickbeläggning ska bytas ut när de börjar bli repiga eller beläggningen börjar lossna. Se gärna till att ha ett skydd mellan stekpannorna när du förvarar dem så håller de längre.
5. Träredskap
Slevar och andra redskap i trä bör bytas ut var femte år eller när de börjat bli missfärgade, gått sönder eller fått sprickor.