Bosse Rappne tipsar – så blir du av med mossan i gräsmattan

Publicerad:
Uppdaterad:
Modellen är inte att döda mossan utan snarare stärka gräset.
Foto: Thinkstock
Modellen är inte att döda mossan utan snarare stärka gräset.

Bo Rappne

Trädgården grönskar och gror. Gräsmattan spirar.
Men, hualigen. Mossan kryper längre och längre in i gräsmattan.
– Men det är inte mossan som är det egentliga problemet utan jorden där gräset växer, fastslår trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

I en tät och välskött gräsmatta som växer i en bra jord har mossa och ogräs svårt att hävda sig. Men under en mild barmarksvinter skaffar sig mossan ett försprång och växer till sig medan gräset behöver sex plusgrader för att börja växa. Vad göra?

– Man ser ibland förslag att man ska döda mossan. Men det handlar ju i stället om att stärka gräset. Det är både biligare och enklare. Gräsmattan är som en persisk matta där tusentals gräsindivider står tätt, tätt tillsammans och är beroende av varandra. Jordförbättra, fortsätter Bosse Rappne som driver Slottsträdgården Ulriksdal.

Trivs i solen

Gräs trivs inte på skuggiga platser. Det trivs inte heller om jorden är vattensjuk eller är för torr och mager.

–Är jorden för dåligt dränerad eller för dåligt gödslad vantrivs gräs – mossa och ogräs tar så småningom över, fortsätter Rappne.

Foto: TOMAS SÖDERGREN/THINKSTOCK
Bosse Rappne tipsar om hur du får bort mossan ur gräsmattan.

Är skadan redan skedd och du vill renovera gräsmattan som blivit mossbelupen har Bosse Rappne en handfull tips:

• Först och främst. Klipp gräset regelbundet men inte för kort. Inte kortare än fyra-fem centimeter. Låt gräsklippet ligga kvar. Det är nästa generation av jordmånen.

• Ta bort så mycket mossa som möjligt. Växer mossan fläckvis är det viktigt att inte räfsa så små mossplantor sprätter över delar av gräsmattan där det inte växer mossa.

• Dressa sedan gräsmattan med dressjord och ”stompa” till den med baksidan av en kratta.

• För att reparera gräsmattan, så med en gräsfröblandning. Välta jorden med en gallervält, på den eller tryck till den med krattan.

• Vattna försiktigt och håll jorden lätt fuktig dagligen under de närmaste veckorna. Inte för mycket vatten. Torkar gräsfröna medan de gror kommer de att dö.

• Titta till gräsmattan dagligen den första tiden. Täcker du också sådden med odlingsväv så underlättar det. Så torkar det inte lika lätt.

• Klipp inte gräset förrän nya gräsplantor har börjat växa ordentligt. Klipp sedan inte bort mer än en tredjedel.

Klipp inte för kort

– Och när du klipper en villagräsmatta så klipp inte kortare än fyra-fem centimeter. Gräsklippet ska alltid ligga kvar. Då får du mindre problem med mossan. Och har du mycket maskrosor så är det ett tecken på att att det är för magert. Gödsla med hönsgödsel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA