5 steg - håll koll på klimat och mode

Uppdaterad 2017-11-01 | Publicerad 2017-06-14

Koll på klimat - och mode.

Jennie Johansson har skrivit boken ”Slow Fashion”.
Här ger hon sina bästa tips om hur man både kan vara klimatsmart och moderiktig.

1. Tänk efter

Handlar man mat på tom mage kommer man hem med varor man inte tänkt sig. På samma sätt är det med kläder – det är lätt att köpa för mycket och fel när man handlar i en desperat känsla av ”en tom garderob”. Jennie säger: ”Det gäller att stanna upp och fundera. Bara köpa de plagg man vill använda tills de blir utslitna”.

2. Köp det du använder

Halva priset på den festliga skjortan, så du tar den även om den inte känns helt hundra. Jennie säger: ”Jag handlar ibland på rea och köper saker som är väldigt färgglada och som jag tror att jag kommer att använda. Men så använder jag ändå bara svarta kläder. Försök att analysera din egen stil genom att undersöka vad du har i din garderob och vad av det som aldrig blir använt. Köp då inte mer av det.”

3. Kvaliteten

Ett välsytt plagg i ett bra material håller längre. Börja med att rycka lite i sömmarna och kolla så att knapparna är ordentligt fastsydda. Jennie säger: ”Det är svårt att tolka den information man i dag kan få om ett plaggs material. Visst, man kan säga att naturmaterial är bättre för att polyester är gjort av olja. Men om det är ett polyesterplagg du kan ha i tio år eller längre kan det vara värt att köpa det i stället för fyra av bomull.”

4. Granska

Hur väl beskriver klädföretaget sina problem? Det kan vara en bra måttstock på hur stort fokus man lägger på hållbarhetsfrågan. För problem finns det gott om i klädindustrin, både miljömässiga och sociala och en hel del märken som låtsas som att bekymren inte finns. Jennie säger: ”När man hittat ett märke som jobbar aktivt med hållbarhetsfrågan och som gör bra kvalitet kan man hålla sig till dem. Dels för att stötta dem men också för att få plagg som kommer att hålla länge.”

5. Vårda kläderna

Laga kläderna när de går sönder. Tvätta dem inte för ofta. ”Man behöver inte vara en syslöjdsperson för att kunna laga sina kläder och skor. Det är bara att gå till skräddaren eller skomakaren och det är inte så dyrt som man kan tro att det är.”

Följ ämnen i artikeln