Så inreder du smart med balkongmöbler

Uppdaterad 2020-06-07 | Publicerad 2020-06-06

Här ger Inredaren och stylisten Monica Karlstein tips på hur du kan få en drömbalkong: ”Satsa på genuina material”

Vill du ha en rofylld plats på din balkong där du tar ditt morgonkaffe, kan en skön fåtölj vara guld värd. Korgstol Mastholmen, 995 kr, Ikea.
  • Om jag har en helt oinredd balkong. Vad är det första jag ska tänka igenom?

– Fundera över hur du ska använda din balkong. Njuter du ensam av morgonsolen här så kanske en bekväm och rymlig fåtölj passar. Eller vill du ha många sittplatser och stort matbord för många middagsgäster? Därefter kan du börja fundera över färger, material och belysning.

  • Om jag däremot har en balkong med utemöbler som ändå inte känns mysig att vara på – finns det några nödhjälpstips?

– Belysning och textil. Belysning i form av till exempel ljusslingor, solcellslampor i lyktor och taklampor som både belyser och vär - mer är trevligt. Textil i form av kuddar, dukar och plädar ger ett varmare och mer ombonat intryck.

  • Vilka växter tycker du att man ska satsa på, om balkongen ska bli en plats som man verkligen vill använda och sitta på?

– Ätbart och lättskött. Tänk vad härligt att ha sin egen tomat- eller jordgubbsplanta att kunna plocka av eller ett gäng örter i kruka att kunna ta av till matlagningen. Och lättskött så att du har en fin balkong hela säsongen även om du inte har gröna fingrar. Annars vill du ju knappast sitta där.

  • Några typiska nybörjarfel?

– Det är nog ganska vanligt att man åker och köper en ny, komplett möbelgrupp på våren och sedan inte gör så mycket mer. Lägg hellre pengarna på en begagnad möbelgrupp så att det också finns pengar kvar till de små, men viktiga detaljerna, såsom kuddar, lyktor, ljusslingor och ett par gröna växter. I takt med att andra köper nya utemöbler blir Blocket en guldgruva där du kan göra många fynd.

  • Vilka tycker du är de härligaste utetrenderna just nu?

– Jag har lite svårt för trender för just ute - miljöer. I Sverige är utesäsongen så kort så det känns onödigt att köpa nytt varje år bara för att följa det som är trendigt. Satsa i stället på en grund av genuina material som håller i många år och bara blir snyggare med åren. Det kostar kanske lite mer än plastvarianterna men i längden tar du igen det. Sen kan du komplettera med en kruka i en ny färg eller en dyna i ett nytt mönster om du vill uppdatera uteplatsen lite grann varje år.

Ett par nya kuddar eller en humörhöjande färg på ute - möblerna kan göra underverk för myskänslan på balkongen.

Smarta prylar till balkongen

Till ytan är den en begränsad oas, men små fiffiga saker gör den både ombonad och praktisk. Här är några exempel:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln