Karl Fredrik: Så sköter du trädgården på hösten
Kommersiell text, innehåller annonslänkar


Hösten är en perfekt tid för att så, plantera och planera för våren.
– Att höstfixa i trädgården är inte bara att stänga ner, det är att njuta, ta hand om och förbereda trädgården, säger Karl Fredrik Gustafsson, florist på Eklaholm i Skåne.
Karl Fredrik Gustafsson har alltid mycket på gång. När Aftonbladet når honom på telefon är han och fästmannen Petter vid deras stenhus från 1930-talet som de renoverar och rustar upp under hösten. Och så har de förstås ytterligare en trädgård att fixa.
– Det är en trevlig och bra grund, på framsidan blir det en representationsträdgård med ett fint vackert järnstaket, hortensior, häckar och insynsskydd, men ändå så att man ser de vackra hortensiorna och träbänkar. Sen blir det en köksträdgård, örtagård, tomathus och så kommer det vara en terrass med en piazza och gårdsbrunn.
Ta till vara på allt
Mycket av de växter och träd som de tar bort eller klipper ner vid huset kommer framöver att användas i buketter och blomsterarrangemang i butiken på Eklaholm. För att göra höstfint i trädgården under hösten finns det massor av växter att plantera eller så för att få det ombonat i trädgården.
– Det finns så mycket kålväxter som svartkål, grönkål, det finns massa olika kålväxter som också är ätbara och fina att plantera i urnor och ekfat och de står sig länge. Sen kan man ta tillvara på äpplen eller nypon som klippts bort och lägga dem i en korg och dekorera med dem, säger Karl Fredrik Gustafsson.
Smidig äppelplockare
Äppelplockare som är enkel att använda, man står upprätt hela tiden och samlar snabbt ihop frukt. Läs mer och köp här! (Annons)
Stilfulla korgar
Vackra, runda Wire-korgar från House Doctor är gjorda av järn och har en underbar svart finish som ger korgarna ett modernt och elegant utseende.
För Karl-Fredrik är återbruk viktigt, alla grenar som klipps ner återanvänder han antingen i buketter eller blomsterarrangemang som han säljer. Men han tipsar även om ett annat sätt:
– Jag brukar stoppa ner grenar av tuja eller liknande barrväxter i jorden, det behöver inte vara planterat, utan stick bara ner kvistar i rabatten. Man kanske har någon korg eller järnurna som man kan sticka ner kvistarna i, klipp ändarna diagonalt och sätt ner dem i jorden, de kommer att klara sig hela vintern och då får du helt plötsligt lite mer liv och ombonat i trädgården.
När det kommer till fruktträden där det är mycket frukt som slängs på tippen eller komposten så har han ett eget knep. Plocka frukten när träden beskärs under JAS, det vill säga perioden under juli, augusti och september, då det är som allra gynnsammast för att beskära träd och buskar.
– Beskär lagom och inte för hårt då får man vattenskott, ta hellre lite varje år. Beskär du frukträden, och passa på att plocka frukten till mos eller saft, eller ställa ut vid vägen eller så kan man byta med grannen. Det tycker jag är jättefint.
Odla på hösten
Beroende på var man bor i landet kan det dröja ett bra tag tills det blir minusgrader. Så för att få fina rabatter kan det vara bra att köpa särskilt höstgödsel.
– Det är fortfarande långt kvar till vintern, vi har knappt fått frost än, utan gödsla sådant som fortfarande är igång för att få en längre blomning. Lägg på lite gödsel så att de orkar hålla ut.
Det finns många fröer som passar för höst- och vintersådd så att man ska kunna skörda egna grönsaker långt in på hösten.
– Man kan så en omgång till eller så hann man kanske inte med den andra omgången under sommaren. Man kan så rädisor, olika kålsorter och bladväxter på hösten. Det finns många asiatiska sorter som också tål frost. Vi har sått rädisor, ruccola, asiatisk bladmix som passar till salladen eller wok.
Om du är sugen på att höst- och vinterodla är det bra läge att slå till – Granngården har just nu en kampanj där du köper 5 fröpåsar till priset av 4. Läs mer och köp här.
Planera och plantera för våren
När allt är skördat från fruktträden kan man luta sig tillbaka och njuta av trädgården och planera för vad man ska sätta för lökar.
– Det är en ganska liten arbetsinsats men till stor glädje. Råkar man plantera löken upp och ner kommer den upp en ändå, planterar man den för djupt kommer den upp ändå. Det är bara om man planterar den i krukor utan hål eller i en sank del av trädgården som det kan bli fel.
Färgmässigt är det trendigt att blanda champagnefärgade, blekrosa och aprikosfärgade nyanser tillsammans med mörka toner av lila eller nästan svart.
– Gärna att man blandar dem och tänker ton i ton och att man varvar de som är tidiga som krokusar, tulpaner och sedan allium och narcisser så att man får lång blomningstid. Innan försommarfloret kommer kanske man tycker att det är lite torftigt och inte så mycket färg i trädgården, så då tycker jag att det här vårlökarna är vackra, säger Karl Fredrik Gustafsson.
Lökar som rådjuren ratar
Den som har rådjur inpå knuten vet att tulpanlökarna brukar vara en delikatess för hungriga djur. Då finns det andra sorter att plantera:
– Lökar som är rådjurssäkrade är allium och olika sorters av narcisser; påsk- och pingstliljor, det är ett stort släkte och det finns många sorter. De är antingen giftiga eller så tycker rådjuren inte om dem. Och sorken tycker inte om dem heller! Sen har vi även olika sorter av frittilaria, som kejsarkronor och kungsängsliljor, de äter de inte rådjuren heller, så det är bra lökar för alla som har den här typen av problem.
Alliumlökar
Köp dina Alliumlökar från Odla.nu - läs mer och köp här!
Vacker kruka
Plantera höstkålen i en vacker kruka, som denna från Berghs Potter som bara kommer att bli vackrare med åren.
Karl Fredrik: mitt blomsterår på Österlen
Få tips kring hur du faktiskt anlägger en färgsprakande vårrabatt, tar hand om dahliaknölar eller hur du skapar ett eget woodland. Karl Fredrik delar med sig av sina innersta blomsterhemligheter, som hur det gick till när han levererade luktärter till Hennes Majestät Drottning Silvia. Med en personlig berättarröst lär Karl Fredrik oss hur du lever blommor, månad för månad, året om.